• Home
  • Новини
  • От МЗХ са информирали еврокомисар Стела Кириакиду, защо България не подкрепя правно обвързващи задължителни цели за намаляване на риска от употреба на пестициди

От МЗХ са информирали еврокомисар Стела Кириакиду, защо България не подкрепя правно обвързващи задължителни цели за намаляване на риска от употреба на пестициди

By on 08.11.2023 0 216 Views

На 07.11. 2023 г., министърът на земеделието и храните Кирил Вътев обсъди с европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакиду актуални теми за борбата с Африканската чума по свинете, хуманното отношение към животните и устойчивата употреба на продукти за растителна защита на среща в МЗХ. На срещата са присъствали заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев, представители на БАБХ, ИАСАС, ЦОРХВ и др, съобщи пресслужбата на Министерството.
На срещата от МЗХ е представена позицията на България по предложението за Регламент на Европейския парламент и на Съвета относно устойчивата употреба на продукти за растителна защита. Експертите са изтъкнали, че България не подкрепя задължителни правно обвързващи цели за намаляване на риска от употребата на пестициди. Основната причина за това е, че около 85% от обработваемата земя в страната ни е заета със зърнено-житни култури (пшеница, царевица, ечемик, ръж, овес) и слънчоглед. При тях се употребяват ПРЗ само при необходимост, затова при отглеждането им е трудно да се намали броят на третиранията. Ако заложените цели останат правнообвързващи, видовото разнообразие на отглежданите култури в страната ще се промени и ще компрометира продоволствената ни сигурност, е мнението на експертите.
На срещата е обсъдено и предложението за Регламент на Европейския парламент и на Съвета относно растенията, получени чрез някои нови геномни техники, и храните и фуражите от тях. Министър Вътев е изтъкнал, че България разполага с високо квалифицирани учени, които работят в това иновативно поле.
Диалогът и сътрудничеството са от решаващо значение за ключовите области, които обсъждаме, включително устойчивата употреба на пестициди и растителни репродуктивни материали, новите геномни техники и намаляването на хранителните отпадъци. Очаквам да работя в тясно сътрудничество с България за постигането на напредък по тези важни инициативи“, е заявила комисар Кириакиду.
(ПЗ)