• Home
  • Новини
  • Илия Проданов: Успехите на НАЗ не трябва да ни успокояват, а да ни мотивират да продължаваме да растем
24.11.2023

Илия Проданов: Успехите на НАЗ не трябва да ни успокояват, а да ни мотивират да продължаваме да растем

By praadmin 0 115 Views

За мен е чест да открия XI Национален Агро Семинар на Националната асоциация на зърнопроизводителите, каза Илия Проданов, Председател на УС на НАЗ, обръщайки се към препълнената конферентна зала на Хотел Маритим Парадайз Блу, к. к. Албена, който се откри на 23 ноември, т.г.
Интересен начин да се припомни дейността на НАЗ в зала, от учредяването й преди 17 години до сега, пред участниците семинар, т. г., бяха избрали от настоящия Управителен съвет на браншовата организация. Всеки от последните няколко председатели на Управителния съвет, в кратко видео, сподели с колегите си – как са решавали проблемите, какви битки са водили и как са надграждали успехите и израстването й. Като всеки от тях благодари на членовете та НАЗ за сплотеността и подкрепата.
Сигурен съм че много от техните постижения остават невидими за нашите членове и ние всички трябва да си дадем сметка, че благодарение на всеки от тях и благодарение на целия Управителен съвет, към днешна дата сме толкова силни и толкова високо ценени от всички, каза Илия Проданов. Разбира се, това не трябва да ни успокоява изобщо, а по-скоро да ни мотивира да продължаваме да растем като асоциация, сподели мнението си той и продължи: – За тази цел, разбира се, не е достатъчно един председател или Управителният съвет да са дейни. Това трябва да е отговорност на всеки от нашите членове, да брани името на асоциацията и да участва активно за развитието на сектора. Илия Проданов припомни също, че акцент на настоящия семинар е “Устойчиво зърнопроизводство в условия на променящи се климат и пазари” и пожела успех на събитието.
В рамките на семинара и т. г. , верни на традицията, от НАЗ връчиха и ежегодно присъжданата стипендия „Иван Генчев Танев“. Получи я Цветомир Коев, който е магистър по специалност „Интегрирано производство на полски култури“ в АУ- Пловдив.
Земеделските производители работят тази година в сложна обстановка вследствие на войната в Украйна, на сушата и поскъпването на торове и препарати. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който участва в работата на XI Национален агро семинар на Националната асоциация на зърнопроизводителите. В същото време се наблюдава изкривяване на европейския пазар не само заради високата себестойност, но и заради ситуацията в Украйна, която е възпрепятствана да изнася за традиционните си пазари, посочи той. Министър Вътев припомни, че в Брюксел се срещна със земеделските министри на останалите четири държави членки, които са най-силно засегнати от украинския внос – Полша, Унгария, Румъния и Словакия. В България и в другите четири страни проблемите са едни и същи, посочи той. За решаване на проблемите на сектора е нужен диалог с участието на двете страни, подчерта министърът на земеделието и храните.
Във връзка с темата на семинара министър Вътев коментира, че климатичните промени ще стават все по-осезаеми и оттук нататък ще ни се налага все по-често да се сблъскваме с фактори като суши и пожари. При всички случаи ще трябва да се вземат сериозни мерки и от всички ще се изисква страхотна дисциплина, защото природата не прощава нарушаване на правила, каза министър Вътев. Той пожела успех на участниците във форума и да бъдат конструктивни и градивни в целите си и в тяхното постигане.
В рамките на семинара пълномощният министър в Постоянно представителство на Република България в Брюксел Снежана Благоева представи данни за първата година на прилагане на стратегическите планове за земеделието на държавите членки и за първите промени в тях, с цел адаптиране към средата.
Въпреки че ДФ „Земеделие“ е институция, която не участва в създаването на политиките за селско стопанство, мога да Ви уверя, че имате моята пълна подкрепа и готовността ни като институция да отговорим на нуждите Ви като браншова асоциация, формираща немалка част от брутния вътрешен продукт на страната, заяви изпълнителният директор на ДФЗ Георги Тахов. В тазгодишния семинар на Националната асоциация на зърнопроизводителите участват над 450 души, ангажирани в земеделския сектор. В програмата на събитието са включени темите за устойчиво земеделие, развитието на пазарите, използването на сателитни данни, селекцията на зърнено житни култури в условията на климатичен стрес, мястото на изкуствения интелект в земеделското производство.
Напрегнатият първи ден на семинара, завърши с много приятна тържествена вечеря, по случай 17 годишнината на НАЗ, в Конгресния център на к. к. Албена – зала „Перуника“

Днес, семинарът продължава с презентация на новите продукти и решения за агробизнеса, представени от експерти на утвърдените на българския пазар фирми: БАСФ, Лебозол, Кортева и др.
(ПЗ)