• Home
  • Новини
  • Кирил Вътев: Законът за браншовите организации трябва да регламентира, че в една държава – има една браншова организация в един бранш
29.11.2023

Кирил Вътев: Законът за браншовите организации трябва да регламентира, че в една държава – има една браншова организация в един бранш

By praadmin 0 147 Views

В отговор на журналистически въпрос, как върви подготовката на проекта за Закон за браншовите организации в сектор „Земеделие“, земеделският министър Кирил Вътев се ангажира с кратко изявление. (Б. а. – коментарът на Кирил Вътев е взет по време на провеждане на Националния агро семинар, организиран от Националната асоциация на зърнопроизводителите, проведен на 23-24 ноември, т. г., в к. к. Албена)
В Министерството на земеделието сме събрали действащи закони за браншовите организации в земеделието и от други държави. Преглеждаме досега подготвените проекти и у нас, някои от които са дори смешни, защото се изискват от организациите да дават информация, която нямат право да събират и правим анализи, каза министър Кирил Вътев. Целта е да направим проект на Закон за браншовите организации в земеделския сектор, правилно касаещ тези сдружения и най-пълно отговарящ на актуалните условия в страната, обоснова се той.
„Но, моето лично дълбоко убеждение е, че един закон за браншовите организации трябва да регламентира, че в една държава – има една браншова организация в един бранш“, каза земеделският министър. Защото в момента, всички, които се представят като национални, космически, междупланетни и т. н. – всичките са регионални организации. Има специфика в браншовете, която трябва да се отчита. Да се борят за национално представени браншови организации, след като са регионални е абсолютна безсмислица, смята Кирил Вътев. Браншовата организация трябва да е една. Например, розопроизводителите – това е регионален бранш, но сама по себе си, тяхната браншова организация е една в национален мащаб.
В допълнение министърът посочи, че членството трябва да бъде задължително, като членовете следва да имат много ясно определени права и задължения спрямо асоциацията. И обратно – асоциацията да има ясно очертани права и задължения спрямо членовете. В същото време – законодателната и изпълнителната власт в държавата трябва да имат ясни права и задължения спрямо браншовите организации, както и тези организации – спрямо законодателната и изпълнителната власт. И тогава ще се получи нещо регламентирано, ясно, подредено и работещо, е мнението на Кирил Вътев.
Освен това, едно от най-важните неща, които работят в много държави по света, е правото на самоконтрол, коментира министърът и продължи: – Което означава, че нарушение на Етичен кодекс, извършването на регионална конкуренция – не се търпи от бранша, предупреждават го, има си няколко стъпки; или му отнемат правото да бъде част от този бранш. За да има ред и дисциплина. Иначе, виждате какво е. Най-страшното в нашата държава, в този момент, е чувството за безнаказаност. Това е по пътищата, по заведенията, в учебните заведения, по институциите. Никой никому за нищо не признава. И всеки се изживява като последна инстанция, каза министърът.
Екипът на Министерството подготвя проект на Закон за браншовите организации, който все още е на етап набиране на материали и анализи. При готовност този проект ща бъде предаден на браншовите организации за обсъждане. Само че, всички които се представят за браншови организации, първо трябва да се регистрират.. Т. е. първо те трябва да се легитимират с членска маса и да отговарят на всички други изисквания, е категоричен К. Вътев.

Яна Брезовска