• Home
  • Новини
  • От 8-ми декември влизат в сила нови правила за етикетиране на вина в ЕС
08.12.2023

От 8-ми декември влизат в сила нови правила за етикетиране на вина в ЕС

By praadmin 0 66 Views

От днес, 8 декември 2023 г., в Европейския съюз ще влязат в сила нови правила за етикетиране на съставките и хранителните стойности на вино и ароматизирани лозаро-винарски продукти. Допълнителната информация, предоставена на етикетите, ще позволи на потребителите да направят по-информиран избор, гласи съобщение, публикувано на интернет страницата на ЕС.

В информацията се обяснява, че новите правила ще се прилагат за всички вина и лозаро-винарски продукти, получени от реколта 2024 г., докато всички вина, произведени преди 8 декември 2023 г., все още ще бъдат освободени от новите правила до изчерпване на запасите.

Операторите ще имат избор да посочат списъка на съставките и обявяването на хранителните стойности или върху физическия етикет на виното, или чрез специално електронно средство, като например QR код. Алергизиращите вещества ще продължат да се представят на физическия етикет. Предоставената онлайн информация трябва да бъде толкова ясно видима и достъпна за потребителите, колкото информацията, предоставена на физически етикет. Думата „съставки“ трябва лесно да се идентифицира от потребителите на етикета и да не се бърка с други електронни средства, съдържащи маркетингови съобщения. Националните органи ще отговарят за прилагането на новите правила.

Това ще покрие съществуващата разлика между виното и всички други хранителни продукти, които в продължение на много години са били задължени да предоставят такава информация. Виното беше освободено досега, както и другите алкохолни напитки, от задължението за предоставяне на информация в списъка на съставките и обявяването на хранителната стойност.

В новите етикети на вино потребителите ще могат да намерят поне следната информация за всички вина, продавани в ЕС:

-обозначението на категорията лозаро-винарски продукт
-терминът „защитено наименование за произход“ (ЗНП) или „защитено географско указание“ (ЗГУ) и неговото наименование за вина, регистрирани като географски указания
-действителното алкохолно съдържание по обем
-указанието за произход
-името на бутилиращото предприятие или името на производителя или продавача
-нетното съдържание
-съдържанието на захар в случай на категории пенливи вина
-обявяването на хранителните стойности
-списъкът на съставките
-веществата, причиняващи алергии или непоносимост
-минималната дата на трайност на лозаро-винарските продукти, които са преминали обработка за деалкохолизиране.

Източник- текст и снимка: https://agriculture.ec.europa.eu