• Home
  • Новини
  • ЕК одобри шестнадесетото изменение на ПРСР 2014-2020 г.
14.12.2023

ЕК одобри шестнадесетото изменение на ПРСР 2014-2020 г.

By praadmin 0 101 Views

Европейската комисия одобри шестнадесетото изменение на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за периода 2014-2020 г, с което се предвижда промяна на текстовете в част от мерките и подмерките, се казва в прессъобщение, изпратено до медиите, днес. В текста е посочено, че изменението включва и преразпределяне на 142 млн. евро от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, което не оказва негативно влияние нито върху европейския, нито върху държавния бюджет.

Промените по отделни направления и мерки са, както следва:
Като част от резултатите от финансовите преразпределения (включително и вътре в самите мерки), са прехвърлени над 115 млн. евро публични средства към подмярка 7.2. „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“, близо 45 млн. евро публични средства към бюджета на подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“, 1.2 млн. евро публични средства към подмярка 4.3 „Подкрепа за инвестиции в инфраструктура – развитие, модернизация или адаптиране на земеделската и горска инфраструктура“, както и с допълнителни 26 млн. евро публични средства е увеличен бюджетът на процедурата, стартирала през 2021 г. за преработвателни предприятия по подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“.
Преразпределението на средствата гарантира балансирано и ефективно насочване на финансовия ресурс по Програмата, в съответствие със заложените стратегически цели и приоритети на национално и европейско ниво. Промените в отделни мерки и подмерки ще спомогнат за улесняване изпълнението на ПРСР 2014-2020 г. и успешното приключване на програмния период.
Във връзка с етапа на изпълнение на ПРСР 2014-2020 г. се извършва корекция в крайният срок за изпълнение на проекти по инвестиционните мерки от 2023 г. на 2025 г.
С изменението на Програмата се увеличава допустимият размер на разходите за инвестиции по подмярка 1.2 „Демонстрационни дейности и действия по осведомяване“ от 100 000 евро на 350 000 евро. Целта е извършване на ефективни демонстрационни дейности, насочени към земеделски стопани и заетите лица в техните стопанства.
За улесняване изпълнението на подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ се включва текст, съгласно който назначаването на втори ръководител на земеделското стопанство е допустимо само когато кандидати/бенефициенти жени ползват отпуск и обезщетение при бременност, раждане и отглеждане на дете до 2 години.
В текста на подмярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“ е направено изменение във връзка с предвидената възможност за индексация на разходите за строително монтажни работи (СМР) по подмярката.
Промените в мярка 10 „Агроекология и климат“, мярка 11 „Биологично земеделие“ и Мярка 14 „Хуманно отношение към животните“ включват увеличение (индексация) на размера на компенсаторните плащания по трите мерки.

(ПЗ