• Home
  • Новини
  • В отговор на протестно писмо на браншови организации, Кирил Вътев посочва, че земедлците, т. г., получават близо 3 млрд. лева подпомагане
19.12.2023

В отговор на протестно писмо на браншови организации, Кирил Вътев посочва, че земедлците, т. г., получават близо 3 млрд. лева подпомагане

By praadmin 0 144 Views

Във връзка с получено протестно писмо в Министерство на земеделието и храните от три браншови организации министърът на земеделието и храните Кирил Вътев е изпратил официален отговор за подпомагането в сектор „Земеделие“ през 2023 г. до представителите на браншовите организации, министър-председателя, министъра на финансите и председателите на Комисията по земеделието, храните и горите и Комисията по бюджет и финанси към 49-то Народно събрание, се казва в съобщение до медиите, разпространено от пресслужбата на МЗХ, днес. Писмото е адресирано персонално до ръководителите на Асоциацията на земеделскти производители в България; Съюза на говедовъдите в България; Обединени български животновъди и Националната асоциация на оранжерийните производители у нас.

В писмото си Кирил Вътев съобщава, че през 2023 г. земеделските стопани са подпомогнати чрез инструмента на държавните помощи, като е разпределен ресурс в размер на 873 млн. лв. по мерки, изброени в редица направления.

Допълнително в изпълнение на Меморандума е осигурен финансов ресурс в размер на 47,5 млн. лв. за предоставяне и на помощ от типа de minimis на земеделските стопани в сектори „Растениевъдство“ и „Животновъдство“, която беше изплатена през настоящия месец декември на фермерите (общо близо 30 000 земеделски стопани). През 2023 г. земеделските стопани са получили подпомагане с директни плащани в размер над 910 млн. лева. В рамките на тези плащания към секторите „Плодове и зеленчуци“ и „Животновъдство“ са насочени средства над 163 млн. лева за обвързано с производството подпомагане и преходна национална помощ.
Земеделските стопани изпълняващи изискванията на зелените директни плащания са подпомогнати с над 466 млн. лева. Изброени са и други направления по които е изплатена съответна помощ.

Допълнително, в рамките на последните месеци МЗХ е осигурило допълнителен финансов ресурс по двете най-големи подмерки от ПРСР 2014-2020 г., чрез инвестициите по които се повишава конкурентоспособността и производителността на земеделските стопанства, осигуряват се възможности за създаване на заетост и по-добри условия за труд, стимулира се процесът по подобряване на цялостната дейност и икономическата ефективност на предприятията от хранително-преработвателната промишленост. Към подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделските стопанства“ са насочени допълнително 69,87 млн. лв. за предоставяне на инвестиционна подкрепа по проекти на земеделски стопани от проведеният през 2021 г. прием, а към подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ – 50,98 млн. лв. за предоставяне на инвестиционна подкрепа по проекти на преработвателни предприятия от проведеният през 2022 г. прием.
Също така, по мярка 10 „Агроекология и климат“ и мярка 11 „Биологично земеделие“ до края на годината, бенефициентите по двете мерки предстои да получат около 40 млн. лв. компенсаторно подпомагане, на база на изпълняваните от тях многогодишни ангажименти по ПРСР 2014-2020 г- се казва още в писмото.
В заключение е важно да се подчертае, че през 2023 г. към земеделските стопани е насочен финансов ресурс в размер на близо 3 млрд. лева, съобщава министърът на земеделието.

Пълният текст на писмото на К. Вътев, може да се прочете, на: https://www.mzh.government.bg/bg/press-center/novini/pismo-ot-ministr-kiril-vtev-v-otgovor-na-protestno/