• Home
  • Новини
  • Кирил Вътев посочи хидромелиорациите и напояването сред едни от най-важните приоритети на МЗХ за 2024 година

Кирил Вътев посочи хидромелиорациите и напояването сред едни от най-важните приоритети на МЗХ за 2024 година

By on 21.12.2023 0 123 Views

„Предстои създаване и на още едни изключително важен Консултативен съвет към земеделското министерство – по хидромелиорации. Едва ли някой смята, че може да се прави земеделие без напояване“ каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев пред журналисти, специално поканени на среща в Министерството, днес. Той и заместник-министрите дадоха пресконференция, на която отчетоха резултатите от свършената работа през последните шест месеца на 2023 г., откакто поеха управлението на отрасъла, в рамките на редовното българско правителство с премиер акад. Н. Денков. Освен отчет министърът и заместниците му съобщиха и основните приоритети, които ще бъдат в дневният им ред през идващата 2024 година. Изпращаме една уникална година, коментира министърът на земеделието и обясни, защо според него годината е такава. Той припомни, че през тези месеци се е работило по изключително нови правила, с нови изисквания, предвид обстоятелството – че 2023 година се явява като първата от новия програмен период (2023-2027) на прилагане общата селскостопанска политика в Европейския съюз. Това създава редица проблеми, както на самите земеделски стопани, които трябва да изпълняват новите правила, така и в цялостната нормативна уредба, която трябва да ги регламентира, каза още министърът.
Кирил Вътев сподели, че екипът на МЗХ е създал за първи път, като нов подход в управлението – серия от Консултативни съвети по браншове, за да може да се обхване цялата агрохранителна верига и да не се работи с отделни части от нея. Едва ли някой би оспорил, че агрохрнителната верига е едно неразривно цяло, аргументира се министърът. Първият консултативен съвет, създаден от екипа, е този по поземлените отношения, поради това, че земята е базата върху която се развива сектора, посочи Вътев. За модел е използван много добре работещият Консултативен съвет по зърното. Създадени са също консултативни съвети по млякото, по овощарство и зеленчукопроизводство, по месото, по пчелен мед и пчелни продукти, по тютюна, по маслодайната роза, по био производство, по риба и рибни продукти, в лозаро-винарския сектор и консултативен съвети по горите. Престои създаване на консултативен съвет за конете.
Аргументите на ръководството на МЗХ да създаде Консултативен съвет по хидромелиорации министърът подкрепи с известните на земеделската общност тревожни факти, че през последните двадесет години в България се правят „опити“ за земеделие без напояване. И точно 2023 г. характерна със сушата, която свали добивите, много остро постави на дневен ред темата с напояването, каза Кирил Вътев и посочи, че в Министерството са заварили един – единствен човек, който се е занимавал с хидромелиорации. Сега подготвяме създаването на цяла дирекция, съобщи новината министърът, защото, каза той – сме убедени, че тази дейност е от първостепенно значение за цялото ни земеделски производство.
По-късно зам.-министър Георги Тошев (в чиито ресори попадат поземлените отношения и хидромелиорациите) информира как новосъздаващият се Консултативен съвет по хидромелиорации и поливно земеделие ще работи в тясно сътрудничество с този по поземлени отношения. Изучен е предишен опит, вземат се положителните страни от различни стратегии за напояване и МЗХ е подготвило програма, която ще бъде представена в парламентарната комисия по земеделие, за да се търсят адекватни законодателни решения за няколко години напред, сподели Г. Тошев. Той съобщи също, че осигурените и утвърдени наскоро 112 млн. лева по мярка 4,3 от ПРСР са първите средства от преди 35 години, които се инвестират в поливните съоръжения на Република България.
Поливното земеделие в страната е грохнало и трябва да стъпи на здрава основа, добави Г. Тошев, и каза че, от предстоящата нова година МЗХ ще предприеме инвентаризация на поливните площи в страната. Подобна инвентаризация не е правена от 1999 година, по неговите думи. В МЗХ се създава ново звено – Дирекция по хидромелиорации, съобщи зам. – министърът.
Яна Брезовска