• Home
  • Новини
  • Синдикатите на фермерите в Германия планират 8-дневен протест в градовете от 8-ми до 15 януари, т. г.
07.01.2024

Синдикатите на фермерите в Германия планират 8-дневен протест в градовете от 8-ми до 15 януари, т. г.

By praadmin 0 396 Views

Синдикатите на фермерите планират протести в градовете в Германия от 8 до 15 януари, съобщава https://crisis24.garda.com.

Лобистките групи DBV и LSV ще ръководят кампанията за осъждане и неодобрение на правителствените политики, включително данъците върху селскостопанските превозни средства и дизела, пише още в публикацията. Протестите вероятно ще включват колони от бавно движещи се селскостопански превозни средства в центровете на градовете, както и демонстрации пред правителствените служби. Кампанията ще завърши с голямо протестно събитие в Берлин на 15 януари, съобщава цитираният по-горе международен сайт, специализиран в областта на оценка и управление на риска в глобален мащаб.
Фермери, ядосани от съкращенията на субсидиите за дизел, блокираха ферибота в четвъртък (4-ти януари, т. г.) , с който заместник-канцлерът Робърт Хабек и съпругата му се връщаха от почивка. Много политици осъдиха акцията, синдикатът на фермерите също я нарече „забранена“, припомня онлайн изданието „Дойче веле“.
Фермерите ще протестират срещу планираните съкращения на субсидиите за дизелово гориво като част от поредица от действия през последните седмици – с еднодневна обща стачка, планирана за понеделник, 8 януари, съобщава медията.
Защо протестират германските фермерите?
Според „Дойче веле“, фермерите бяха разгневени миналия месец (декември 2023), когато поеха част от тежестта на голямата дупка, която се появи в бюджета на Германия за 2024 г. и бъдещите планове за разходи. Тъй като правителството в Берлин се бори да спести или преразпредели около 60 милиарда евро (около 66 милиарда долара) през следващите няколко години, едно от перата, което реши да намали, бяха субсидиите за дизелово гориво, закупено за селскостопански цели, пояснява DW. Това предизвика широко разпространени национални протести навсякъде от Берлин до Бавария в последния месец на 2023 година. Правителството в Берлин вече отстъпи частично пред лобистката група, като отложи планираните съкращения, така че те да не влязат в сила до 2026 г. Но това не задоволи протестиращите или влиятелната Германска фермерска асоциация (DBV), която призовава за обща стачка от 8-ми януари 2024 година.
(ПЗ)
На снимката: Германски фермери се събраха с тракторите си, за да демонстрират срещу високите цени на горивата пред Бранденбургската врата в Берлин. Снимка: Anadolu/Getty Images; Източник: https://www.theguardian.com