• Home
  • Новини
  • Иван Кабуров, оранжериен производител: Получаване на разрешение за сондаж за поливна вода е много трудно, много скъпо и съпътствано с голяма бюрокрация
14.01.2024

Иван Кабуров, оранжериен производител: Получаване на разрешение за сондаж за поливна вода е много трудно, много скъпо и съпътствано с голяма бюрокрация

By praadmin 0 143 Views

Поливната вода, която използваме във високотехнологичната ни оранжерия, е сондажна. Добиваме я от 6-7 метра и това е едно много голямо богатство за нашия регион. Подпочвената вода е много чиста и с много добри качества за поливно земеделие, каза Иван Кабуров – оранжериен производител и управител на фирма „ДЕИВ 2007“ – Оранжериен комплекс, с. Мало Конаре, обл. Пазарджик, пред министъра за земеделието и храните Кирил Вътев, който по своя инициатива посети в съботния ден (13.01.2024 г.) оранжерията.
Това е една тема за дълъг разговор и с проблеми, коментира производителят и съобщи, че получаването на разрешението за сондаж е продължило много дълго, даже след построяването на оранжерията. Отне ни поне две години, много пари и трудности, разказа той и допълни: – Но най-голямата дилема беше през 2024 – 2015 година, когато исках да узаконя един съществуващ сондаж, който е направен преди време ( ф-600, на 40 м дълбочина). За да го узаконим, него и други подобни сондажи от Басейнова дирекция ни караха да ги загробим и да създадем нови сондажи, което е грехота.
В момента съм в процес на узаконяване на нов сондаж, за който ми поискаха: заснемане с камера в сондажа, която струва около 700 – 800 лева; проба на водата, която е тлокова обширна, че все едно ще добивам минерална питейна вода за бутилиране. Толкова е скъпо всичко това и има такава голяма бюрокрация, че наистина е много трудно, оплака се земеделецът. От там нататък, срокът, който е за подписване на Договор за водочерпене е петгодишен. Ако го пропуснеш, след минаване на тези години, за да го подновиш – все едно започваш отново. И пак влизаш в една много трудна и тромава процедура. Ако може това да се облегчи от страна на държавата за земеделските производители ще бъде добра подкрепа, обърна се към министъра Иван Кабуров.
Познавам много добре процеса и имам лични впечатления. Сега водим много ползотворни разговори с Министерството на околната среда и водите и се надявам да стигнем не до облекчен разрешителен режим, „а държавата да е задължена да даде достъп на абсолютно всеки земеделски производител до поливна вода“, каза в отговор на поставения проблем министър Кирил Вътев. Как се прави земеделие без вода, като всеки знае, че вкъщи, ако имаш една саксия и не поливаш – растението загива. Това трябва да бъде задължение на държавата, е категоричното мнение на земеделският министър.
Яна Брезовска