• Home
  • Новини
  • Макрон ще обсъди политики за подкрепа на земеделието с шефа на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, в четвъртък
30.01.2024

Макрон ще обсъди политики за подкрепа на земеделието с шефа на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, в четвъртък

By praadmin 0 75 Views

Макрон ще настоява за повече политики в подкрепа на земеделието на срещата на върха на ЕС в четвъртък, е казал френският министър на земеделието Марк Фено, цитиран от агенция Ройтерс в репортаж за отразяване на протеста на френските фермери, които с тракторите си блокираха магистрали близо до Париж и цяла Франция в понеделник (29.01.2024). Източник на агенцията е казал, че Макрон ще обсъди това с шефа на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. За подобни разговори на президента на Франция и председателката на ЕК, съобщава и BBC.
В допълнение – като част от проблемите за недоволството на фермерите, в информацията на Ройтерс, се припомня, че те трябва да отговарят на определени условия, за да получат субсидии от ЕС – включително изискването да отделят 4% от земеделската земя за „непродуктивни“ зони, където почвеното плодородие може да се възстанови по естествен път. Това може да се направи, като се остави земята да лежи угар. Двама служители на ЕС са казали пред Ройтерс, че изпълнителната комисия на ЕС обмисля промяна на правилото за угарите, както беше поискано от Франция, наред с други възможности за отговор на исканията на фермерите.
Белгийските фермери също блокираха магистрали в Южна Белгия и паркираха трактори близо до Европейския парламент в Брюксел. Около 30-40 трактора бяха паркирани на път E19 южно от белгийската столица в понеделник сутринта, много фермери прекараха нощта в кабините си, съобщава медията.
(ПЗ)