• Home
  • Новини
  • Белгийски фермери блокираха пътищата за достъп до контейнерното пристанище Зебрюге
31.01.2024

Белгийски фермери блокираха пътищата за достъп до контейнерното пристанище Зебрюге

By praadmin 0 129 Views

В Белгия, където протестите последваха тези в съседна Франция и в други страни от ЕС, фермерите блокираха пътищата за достъп до контейнерното пристанище Zeebrugge, във вторник, съобщава агенция Ройтерс. /Б. р. – Зебрюге е част от град Брюге в провинция Западна Фландрия, Белгия, а прилежащото пристанище е второто по големина в страната, след това на Антверпен./ Фермерите, организиращи протеста, са казали за Ройтерс, че планират да забранят достъпа до пристанището в Северно море, за поне 36 часа. Белгийските фермери също блокираха площад в центъра на Брюксел, заявявайки, че ще останат там поне до четвъртък, когато лидерите на ЕС се срещат в града за среща на върха. „Фермерите са отчаяни, наистина отчаяни“, казва Марк Вулфранке от белгийската Algemeen Boerensyndicaat, цитиран от медията.
Във Франция фермерите, които протестират повече от две седмици, засилиха натиска си върху правителството, като блокираха магистрали с тракторите си близо до Париж и подпалиха бали сено, за да блокират частично достъпа до летището в Тулуза, описва последното развитие на недоволството медията.
Въпреки че кризата на фермерите не е официално на дневен ред, френският президент Еманюел Макрон каза, че ще я обсъди с шефа на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и правителствени лидери, съобщанват информационните агенции. Голяма част от селскостопанските правила на блока, солидните субсидии и правилата за внос се решават в Брюксел съвместно от държавите-членки и Европейския парламент, заедно с изпълнителната Европейска комисия. За да не предизвиква ескалация на протестите, френското правителство вече се отказа от плановете за постепенно намаляване на субсидиите за селскостопански дизел и обеща да облекчи екологичните разпоредби.
Испанските фермери заявиха, че ще се присъединят към движението и ще организират протести през февруари, допълва агенция Ройтерс.
(ПЗ)
Снимка: илюстративна – пристанище Zeebrugge /https://www.flows.be