• Home
  • Новини
  • Европейската комисия предлага удължаване на сега действащите автономни търговски мерки за украинските и молдовските продукти
31.01.2024

Европейската комисия предлага удължаване на сега действащите автономни търговски мерки за украинските и молдовските продукти

By praadmin 0 173 Views

Европейската комисия предлага удължаване на сега действащите автономни търговски мерки за украинските и молдовските продукти, собщи Председателството на ЕК в България на официалната си интерент страница.

Комисията предложи да се поднови суспендирането на вносните мита и квоти за украинския износ за ЕС за още една година, като същевременно се засили защитата на чувствителните селскостопански продукти от ЕС, пише още в съобщението. Това се извършва в съответствие с ангажиментите на ЕС за подкрепа на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Успоредно с това Комисията предлага да се поднови с още една година суспендирането на всички оставащи мита върху вноса от Молдова, което е в сила от юли 2022 г.

Това предложение и другото, касаещо да се даде възможност на земеделските стопани в ЕС да се възползват от дерогации за 2024 г. от правилата на общата селскостопанска политика (ОСП), които ги задължават да поддържат определени площи непроизводствени, също прието днес, ще бъдат разгледани от Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз. Целта е да се гарантира плавен преход от настоящия режим на банкомати към новия режим до изтичането на настоящия режим на 5 юни 2024 г. за Украйна и на 24 юли 2024 г. за Молдова, се посочва още в информацията.

(ПЗ)