• Home
  • Новини
  • Кирил Вътев ще продължи срещите си със земеделски производители и посещения в общини за утвърждаване на добри земеделски практики и инвестиции по места
02.02.2024

Кирил Вътев ще продължи срещите си със земеделски производители и посещения в общини за утвърждаване на добри земеделски практики и инвестиции по места

By praadmin 0 64 Views

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев посети на 01. 02. 2024 г. община Троян, където се срещна със земеделски производители от област Ловеч, съобщи пресцентърът на земеделското министерство. Поводът бе примерът на община Троян за иновации в областта на детското хранене. През 2023 г. общината получи регистрация като земеделски производител, което я прави първият регистриран земеделски производител–община и първата такава, която произвежда собствена продукция за децата в детските градини. Целта е да се осигури в максимална степен здравословно хранене за подрастващите. Чрез собствено производство на екологично чисти плодове и зеленчуци се осигурява храненето на децата в детските заведения и социални услуги на територията на общината, се казва в прессъобщението.
На среща с кмета на общината Донка Михайлова, министър Вътев е заявил, че Министерството ще положи усилия моделът да бъде приложен като пример и от други общини в страната. По време на посещението си в района, министърът на земеделието и храните Кирил Вътев се е срещнал и с над 90 земеделски производители. Основните въпроси, дискутирани на срещана са свързани с предстоящите промени в Закона за поземлените отношения, разпределението на пасища и мери и сроковете за кандидатстване по директните плащания.
В допълнение от пресцентъра на МЗХ посочват, че срещите със земеделските производители и кметове на общини ще продължат в страната. Целта е да бъдат показани работещите добри земеделски практики и селскостопански инвестиции по места. Предстои посещение в района на Сандански, където ще бъдат представени добри земеделски практики в лозарството и винарството.
(ПЗ)