• Home
  • Новини
  • Протестиращи земеделци поискаха оставката на министър Кирил Вътев
05.02.2024

Протестиращи земеделци поискаха оставката на министър Кирил Вътев

By praadmin 0 60 Views

Днес, пред служебния вход на Министерството на земеделието и храните, се събраха протестиращи земеделци, искайки оставката на министър Кирил Вътев. Това са земеделци от браншови организации, които не са членове на Българската аграрна камара и се разграничават от тази структура. И още вчера заявиха, че днес ще протестират пред министерството заради предизвикателствата пред сектора през последната година.
„Приехме назначаването на господин Вътев за комплимент към нас, че се дава възможност на човек, който отвътре познава проблемите. Това обаче ни натовари и с огромни очаквания, че той ще навлезе навътре в проблематиката и ще започне разрешаването на проблемите“, е казал Венцислав Върбанов, бивш министър на земеделието и настоящ председател на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ), предаде БТА. По думите му тези очаквания не са били удовлетворени. По думите му днес проблемът на земеделските производители не са дадени законодателни промени, а безпаричието, натискът на украинските стоки и пълното неразбиране на проблемите на сектора от управляващите. „Искаме дългосрочна политика, искаме да знаем какво ще има в утрешния ден, в следващата година, в следващите 5 години“, е заявил още Върбанов. В протеста се „включи“ и телето Киро, което е едва на 7 дни. Земеделците запалиха слама пред министерството и я изгасиха с мляко, съобщава БТА.
Между временно дойде съобщение от пресслужбата на МЗХ (разпространено и до медиите), че Ръководството на МЗХ кани представители на протестиращите днес земеделски организации да излъчат по един представител на среща от 12.00 ч. в Малък колегиум. Срещата ще се проведе с министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и екипа на МЗХ, се уточнява в съобщението.
(ПЗ)
Снимка: Фейсбук; Земеделци протестират пред служебния вход на МЗХ