• Home
  • Новини
  • Нови преговори с правителството в петък, протестите продължават
08.02.2024

Нови преговори с правителството в петък, протестите продължават

By praadmin 0 64 Views

Премиерът акад. Николай Денков е категоричен, че ще се подпомагат само зърнопроизводители, които са на загуба. Преговорите ще продължат в петък следобед, съобщи правителствената пресслужба, късно вечерта в четвъртък (07.02.2024 г.)

Според съобщението на пресцентъра на МС – кабинетът продължава да търси работещ вариант за споразумение с представителите на протестиращите земеделски производители, който е приемлив за всички страни.

Макар данъчните декларации да са най-сигурният начин за доказване на печалби и загуби, кабинетът е готов да приеме опростена справка за разходи и приходи с цел да се ускори процеса и стопанствата да получат допълнителните помощи възможно най-скоро. В разходната част на справката от зърнопроизводителите се очаква да представят разходи за оперативна дейност, включващи труд, рента, разход за семена, тор, препарати и услуги свързани с производството, обясняват от МС.

На срещата страните се споразумяха и за подпомагането със 150 млн. за секторите месо, мляко, плодове и зеленчуци, мед, маслодайна роза, тютюн и винени лозя, се допълва още в съобщението.

Министърът на земеделието Кирил Вътев е заявил, че средствата за удовлетворяване на исканията на протестиращите са от преструктуриране на бюджетите на министерството и на фонд земеделие като няма да засегнат по никакъв начин средствата за подпомагане по схеми и интервенции в останалите сектори на земеделието.

Илия Проданов, председател на УС на НАЗ – участник в преговорите, съобщава на страницата си в социалната мрежа, че протестът на зърнопроизвотелите продължава и че не са постигнали съгласие с правителството.

(ПЗ)

Снимка: Министерски съвет, пресцентър