• Home
  • Новини
  • Кирил Вътев: Предлагаме тристепенна модулация на подпомагане на зърнопроизводителите и очаквам днешната среща да приключи с успех
09.02.2024

Кирил Вътев: Предлагаме тристепенна модулация на подпомагане на зърнопроизводителите и очаквам днешната среща да приключи с успех

By praadmin 0 140 Views

Само от големите зърнопроизводители ще се иска да доказват загуба
Очаквам днешната среща с министър-председателя с протестиращите да е финална и да приключи с успех, заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който откри форума AGRI SUMMIT 2024 в София. Той каза, че диалогът между правителството и протестиращите не е спирал, но основните участници в преговорите – зърнопроизводителите, снощи /08.02.2024/, са разбрали, че всъщност предложението на акад. Н. Денков да доказват загуба не касае една счетоводна година. Той поясни, че една счетоводна година обхваща 3 стопански години – предходната, настоящата и следващата. От зърнопроизводителите, и то само от големите ще се иска да докажат загуба на реколтата от засетите площи през 2022 година и придобита и реализирана през 2023 година. Ние искаме анализ на тази година, каза министърът, и това е коренно различно от счетоводната отчетност за една счетоводна година. Загуба на реколта ще трябва да доказват големите стопанства, ако искат да бъдат подпомогнати. Той допълни още, че не е възможно да се покрие целият размер на загубите и не е възможно да се подкрепят всички от тях , но най-малките със стопанства до 300 хектара ще бъдат подкрепени. Предлагаме на протестиращите зърнопроизводители тристепенна модулация на подпомагане – за най-малките най-много, за средните по-малко, за най-големите съвсем малко, но с определен таван, уточни Кирил Вътев. Това те трябва да коментират днес със своите структури, и следобед /09-2-2024/ да дойдат отново на среща с премиера с ясно решение – одобряват или не това наше предложение. Средствата по тази помощ са осигурени в рамките на бюджета. След анализ сме извлекли една сума, която не ощетява никого, т. е. няма да се вземат пари от нито едни друг сектор, каза още министърът.
„ С останалите сектори плодове, зеленчуци, месо, мляко, тютюн и винени лозя, разговорите приключиха, защото средствата бяха осигурени. Проблемът е при зърнопроизводителите“, обясни министърът. Той уточни още, че анализите на МЗХ показват, че реколта 2023 е най-скъпата, която те са произвеждали през последните десетина години и срива цените вследствие на свръхпроизводството в световен мащаб, което доведе до по-ниски цени на световните борси под себестойност.
Министър Вътев подчерта, че отрасъл „Земеделие“ има три много стабилни и устойчиви сектора. Единият от тях е зърнопроизводството, другият е птицевъдството, третият е свиневъдство. Всички останали сектори са в критично състояние вече много години наред. „Ние не искаме тези три устойчиви сектора да загубят своята устойчивост. Затова и премиерът акад. Николай Денков, цялото правителство и МЗХ сме абсолютни убедени, че трябва да ги подкрепим“, категоричен бе министърът.