• Home
  • Новини
  • Земеделци протестират пред Министерския съвет и на други места в страната
13.02.2024

Земеделци протестират пред Министерския съвет и на други места в страната

By praadmin 0 86 Views

13. 02. 2024 г., София

Представители на 26 земеделски организации се събраха пред Министерския съвет с искане на оставката на министъра на земеделието Кирил Вътев. Те не са доволни от финансовото споразумение, подписано с управляващите в понеделник, съобщава Българското национално радио.

В емисиите си БНР уточнява, че няколкостотин са протестиращите пред Министерския съвет и че движението по бул. “Цар Освободител” и бул. „Дондуков“ е спряно.

„Ние не искаме оставката на цялото правителство и на премиера”, е казал специално за „Хоризонт“ Венцислав Върбанов от Асоциацията на земеделските производители в България: „Ние трябва да бъдем забелязани! Ние сме хората, които храним нашето общество. Трябва премиерът да ни приеме! Ние смятаме, че примерът е вкаран в много тежка заблуда, представяйки му удобните, че представляват по-голямата част от земеделските производители“, казва още той, цитиран от БНР.

Българската телеграфна агенция предава, че четирима представители на протестиращите са допуснати в сградата на Министерския съвет, за да внесат своите искания. Това са: Венцислав Върбанов, Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България и на Съюза на говедовъдите в България, Бойко Синапов, председател на Обединени български животновъди, и Пенка Христова, председател на Съюза на животновъдите в България. Те са входирали исканията си и ще очакват отговор от властта, се казва в съобщението на БТА.

Протести има и в други локации в страната. Земеделски производители днес отново са блокираха пътя Варна – Бургас в района на местността „Харамията“. Те са недоволни от подписаното вчера споразумение между правителството и земеделски организации, по информация, разпространена от БТА.

(ПЗ)

СН. Фейсбук