• Home
  • Новини
  • 47 продукта и технологии на 26 компании и 11 научни института се борят за иновации на АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ 2024
16.02.2024

47 продукта и технологии на 26 компании и 11 научни института се борят за иновации на АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ 2024

By praadmin 0 97 Views

Съобщение на Пресцентър на Международен панаир Пловдив:

Най-голямото изложение за агробизнес, храни и вино ще отвори врати в Международен панаир Пловдив на 20 февруари. Това е деветото издание на мегафорума – без аналог в Югоизточна Европа. Международните изложби АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ 2024 ще покажат новостите и тенденциите в земеделието, лозаро-винарската индустрия и хранително-вкусовата промишленост. Участват 580 изложители от 16 държави, разположени на 40 700 квадратни метра изложбена площ, от които 7 палати. Очакват се над 50 000 посетители да разгледат експозициите на открито и закрито.
26 компании и 11 научни института участват със свои разработки в осем категории на Конкурса за иновации. 12-членно експертно жури ще определи най-авангардните от 47 заявени продукти и технологии. Част от тях са нови сортове домати, зимен сорт ечемик и пшеница, слънчоглед, памук, тютюн, люцерна и хибридна фуражна царевица. Представени са няколко иновативни технологии за семепроизводство, производство и отглеждане на едногодишни и многогодишни култури. Най-сериозна е конкуренцията в раздела с торове и препарати за растителна защита. Български и чужди компании презентират органични продукти за справяне с вредителите, за подсилване на почвата и увеличаване на добива, застъпени са технологии на база на определени ензими и микроелементи като мед, цинк и други. В раздела с машини и инвентар се състезават интересни експонати като: междуредов раздробител, GPS и лазерен нивелиращ скрепер, самоходна пръскачка за растителна защита, подбиращ сеносъбирач, косачка робот с безкабелна инсталация, дигитален асистент в земеделието, наръчник от технологични инструкции и други. В категориите за вино, спиртни напитки и храни има както продукти, така и производствени технологии. Впечатляващи са натурален ликьор от Хинап, вино от изчезнали български сортове, шардоне със златни частици, биодиабетични бисквити, шоколадова халва с ядки и сушени плодове без захар, няколко вида сирене, ензимни технологии за производство на храни, вино и плодови напитки. Носителите на приз за иновация ще станат известни на официалната церемония, която ще се състои на 22 февруари, четвъртък, от 17:00 часа в зала „Пловдив“ на Конгресния център в Международен панаир Пловдив.
Утре – 17 февруари, в 11:30 часа, с Дионисиево шествие по Пловдивската главна ще бъде дадено символично начало на Международната изложба ВИНАРИЯ. Гайдари, кукери, фолклорни танци и 50 литра вино от изба „Ямантиеви“ ще допринесат за доброто настроение на пловдивчани и гостите на Пловдив.