• Home
  • Новини
  • Автономен робот и първият в света дигитален съветник, базиран на изкуствен интелект, получиха най-високите отличия за иновации от АГРА, ВИНАРИЯ И ФУДТЕХ 2024
23.02.2024

Автономен робот и първият в света дигитален съветник, базиран на изкуствен интелект, получиха най-високите отличия за иновации от АГРА, ВИНАРИЯ И ФУДТЕХ 2024

By praadmin 0 64 Views

Пресцентър на Международен панаир Пловдив – съобщение:

Тази година в конкурса за иновации в мегафорума АГРА, ВИНАРИЯ И ФУДТЕХ 2024 участваха 35 фирми и 15 научни института с иновативни продукти, разработки и технологии. Те се състезаваха в десет категории.

„Повече български семена, повече обработваема земя и повече български плодове и зеленчуци“, пожела министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, след като награди отличените в категорията „Научни разработки“. Три предложения на Института по планинско животновъдство и земеделие – Троян бяха отличени с диплом: краве сирене от порода „Симентал“ в глинена стомна, краве сирене от порода „Симентал“ в глинено гърне с капак и ароматизатор от деривати. Научният колектив на Института по тютюна и тютюневите изделия получи диплом за в сорт едролистен тютюн Виржиния 0842, а Институтът по полски култури – Чирпан, за две свои разработки: памук сорт Снежина и за памук сорт Селена. Хибридна царевица – Кнежа 653, и хибридна царевица – Кнежа 652, на Института по царевица – Кнежа, също бяха наградени с диплом. Младият колектив на Института по животновъдни науки – Костинброд, бе отличен за сурово сушен колбас от птиче месо, тип „Барсак“. С още по-голям стимул за догодина си тръгват от настоящия мегафорум научните работници от Добруджански земеделски институт. Те бяха наградени с диплом за две техни разработки: слънчогледов хибрид ДАЛЕНА CLP и зимна обикновена пшеница сорт „Шибил“. Институтът по зеленчукови култури „Марица“ бе отличен за Наръчник от технологични инструкции, който събира информация за традиционни и нетрадиционни сортове култури. Био диабетични бисквити „Калия“ на Институт по криобиологии и хранителни технологии бяха наградени с диплом от експертното жури. Институтът по консервиране и качество на храните – Пловдив получи диплом за два свои иновативни продукта: плодови бонбони от сини сливи и грейпфрут, без добавена захар и спред със слънчогледов протеин и екстракт от мащерка. Устройство за пасивно сортиране на плодове и зеленчуци е иновация на Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров“, която компетентното жури отличи с диплом. Най-високото отличие в конкурса – плакет и диплом, спечели Институтът по фуражни култури – Плевен, за технология за отглеждане на техническо сорго (метла). Още три иновации на научния колектив бяха наградени с диплом: технология за семепроизводство на многогодишни житни треви, технология за производство на фураж и семена от пролетен фуражен грах, технология за създаване и използване на ливади и пасища.
Председателят на Селскостопанска академия проф. Виолета Божанова награди победителите в раздела за машини и инвентар за растениевъдството. Най-високите отличия – плакет и диплом за иновация, грабнаха автономен робот за земеделие и раздробител междуредов сгъваем RLMS 63. Първата иновация е на НИК ЕЛЕКТРОНИКС ООД, а втората на най-голямото предприятие за производство на селскостопанска техника Мадара Агро ЕООД. Самоходната пръскачка за растителна защита, модел LEEB VN, с изложител АГРОТРОН 2007 ЕООД и GPS и лазерен нивелиращ скрепер на ЗАРАМАК ЕООД бяха отличени с диплом. Диплом за иновативен продукт получи Трактор Kioti HN на СД Драганови С-ие, както и косачка-робот с безкабелна инсталация на Коледжиков ООД.
Дигитален асистент KWS MAIA е първата в света система, базирана на изкуствен интелект. Тя е създадена от няколко български мечтатели в КВС България ЕООД. Компанията бе отличена с най-високата награда в Конкурса за иновации – плакет и диплом, за продукта, който представи на АГРА 2024. Мобилната сензорна платформа за измерване на електропроводимостта на почвата, разработена от Фарморганикс България ЕООД, получи диплом в раздела „Технологии за растениевъдството“. В този и следващия раздел „Машини и инсталации за животновъдството“ отличията връчи ректорът на Тракийския университет – Стара Загора, проф. Добри Ярков. Той сподели, че остава оптимист за аграрния сектор, защото за тези два дни на изложението е видял невероятни иновации, и се надява, че те ще бъдат внедрени с бързи темпове. Проф. Ярков връчи диплом и плакет на Агритоп ЕООД за Подбиращ сеносъбирач AIR 350 F, на Агромед ЕООД за Система за оптимизация на производството от енергия от възобновяеми енергийни източници и баланс на електроенергията Еnergy Net и Фарм Солюшън ЕООД за IQ доилен апарат.
Областният управител инж. Илия Зюмбилев награди и поздрави иноваторите в два раздела. Той връчи диплом за иновация при сортовите семена и посадъчен материал на Геосемселект ООД за нов сорт домати Приста Ф 1, на ИЗС „Образцов чифлик“ – Русе, за люцерна сорт “Цвета“ и на Институт по земеделие – Карнобат за зимен многореден ечемик, сорт Юли Бян. Инж. д-р Зюмбилев връчи плакет и диплом на Рокс Уайнъри ООД за ШАРДОНЕ БАРИК ГОЛД със златни частици, диплом на ДД ООД за Натурален ликьор от Хинап и на Бивайн ООД за BeVine – Решение за оптимизация и управление от лозето до бутилката. И трите иновации са от раздела „Машини и технологии за производство на вина и спиртни напитки“.
В раздела „Торове и препарати за селското стопанство“ най-отличаваният участник бе АМИТИЦА ООД. Четири иновации на компанията грабнаха диплом за иновативен продукт: Инокулати 130 ФП, и 280 ФП, Фунгициди Жулиета и Курацио, Инсектицид Лимоцид, Микробиологичен тор „Суриан“, Хидратна вар „Фимум Фрухткалк“. Единият от тях е предназначен за адаптиране на културите към климатичните промени и засушавания. В полза на земеделските производители са и останалите отличени в конкурса продукти: Органичен почвен подобрител Terra Vita W на ГЛОБАЛ АГРО СЪЛЮШЪН ООД, Серия иновативни торове Amino Ultra Line на Интермаг ООД от Полша; ЮСБ 2020 – продукт със съдържание на хитозан, мед и цинк на КВС Агро България ООД. Плакет и диплом за иновативен продукт получи Тера Уей Промишлени Иновации АД за Течни микробиални торове Азотовит/Фосфатовит. Основните им предимства: високи добиви, ниски разходи, нисък въглероден ефект и не са генно модифицирани. Наградите връчи проф. Владислав Попов от Аграрен университет -Пловдив.
В раздела „Машини и технологии за хранително-вкусовата промишленост“ отличията връчи ръководителят на Катедра „Биотехнологии“ проф. Ангел Ангелов. Най-високото отличие – плакет и диплом, грабна Биоком Трендафилов ЕООД за Ензимна технология Realco.
Ето и останалите наградени: Био ядки Ники ЕООД за Шоколадова халва с ядки и сушени плодове без захар; Брайт сток ООД за Технология по устойчиво опаковане на пратки; Протей – М ЕООД за Ентеросан MS+. СТРАНДЖА ЕКО ПАК ЕООД получи диплом за три продукта: манов крем мед с активен въглен; манов мед и лиофилизирано магарешко мляко; манов пчелен мед и лиофилизираноа спирулина (от водорасли) МАЧТА. Млекоохладителна вана с дигитално табло на Тони Старт Силистра ЕООД също получи диплом за иновативен продукт от Конкурса за иновации.
Конкурсът за иновации в земеделието, хранително-вкусовата промишленост и винената индустрия за поредна година се проведе по инициатива на Международен панаир Пловдив и под егидата на Министерството на земеделието и храните.