• Home
  • Новини
  • 3 хил. декара държавни земи са свободни за зеленчукопроизводство за стопанската 2024/2025 години
24.02.2024

3 хил. декара държавни земи са свободни за зеленчукопроизводство за стопанската 2024/2025 години

By praadmin 0 87 Views

В МЗХ се проведе пето заседание на Консултативния съвет по поземлени отношения, съобщи пресцентърът на МЗХ. Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев е казал, че е важно да се регламентира животновъдите да получават приоритетно и дългосрочно пасища от Държавния поземлен фонд, които са в близост до животновъдния им обект.
По време на Консултативния съвет е станало ясно, че свободните имоти от ДПФ за стопанската 2024/2025 г., подходящи за производство на зеленцучи, са около 3 хил. дка на територията на цялата страна. Това са свободни земи от ДПФ, които са поливни и са подходящи за предоставяне за отглеждане на зеленчуци. За създаване на трайни насаждения от Областните дирекции „Земеделие“ прогнозират, че са подходящи около 5 600 дка. Това са обемите за земите от ДПФ с новите изменения на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.
На заседанието са обсъдени текстове от законопроекта за Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, свързани с разпределението на пасища, мери и ливади от Държавния поземлен фонд (ДПФ) и Общинския поземлен фонд (ОПФ) на животновъди.
(ПЗ)