• Home
  • Новини
  • На 26 февруари 2024 г., Съветът на ЕС по земеделие и рибарство ще обсъжда кризите в сектора и намаляване на административните тежести
25.02.2024

На 26 февруари 2024 г., Съветът на ЕС по земеделие и рибарство ще обсъжда кризите в сектора и намаляване на административните тежести

By praadmin 0 82 Views

Утре, 26 февруари 2024 г., министърът на земеделието и храните Кирил Вътев ще вземе участие в заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, което ще се проведе в Брюксел, Белгия, съобщи пресслужбата на земеделското министерство.
В допълнение се посочва, че в рамките на заседанието се очаква Белгийското председателство и Европейската комисия да представят на Съвета информация във връзка с необходимостта от бързи и структурни отговори на настоящата кризисна ситуация в селскостопанския сектор. Министрите ще проведат дискусия за краткосрочните и дългосрочните действия, които трябва да бъдат предприети на европейско и национално ниво за намаляване административната тежест за фермерите и намиране на отговор на предизвикателствата, пред които са изправени.
По рано през седмицата, (22 февруари, т. г.), Европейската комисия изпрати документ до белгийското председателство, очертаващ първите възможни действия за намаляване на административната тежест върху раменете на фермерите. Документът, който ще бъде обсъден с държавите-членки на Съвета по земеделие на 26 февруари, изброява набор от краткосрочни и средносрочни действия, които могат да бъдат предприети за постигане на опростяване. Предлагат са промени в ДЗЕС 1, ДЗЕС 6, ДЗЕС 7, Нитратната директива, намаляване на проверките в стопанствата, облекчаване на изискванията към млади фермери и други. Това ще послужи като основа за дискусии и съвместни действия със страните от ЕС, се посочва в прессъобщението на ЕК, публикувано на интеренет страницата на институцията. Повече по темата:

Снимка: архив