• Home
  • Новини
  • Евродепутати в комисията по международна търговия одобриха предложението за удължаване на безмитния внос на селскостопански стоки от Украйна и Молдова с още една година
07.03.2024

Евродепутати в комисията по международна търговия одобриха предложението за удължаване на безмитния внос на селскостопански стоки от Украйна и Молдова с още една година

By praadmin 0 86 Views

Членовете на Европейския парламент в комисията по международна търговия одобриха разширяването на мерките за либерализация на търговията в подкрепа на Украйна и Молдова с оглед на войната на Русия, се казва в съобщение, публикувано на официалния сайт на ЕП, днес. В допълнение се обяснява, че депутатите от комисията по международна търговия са одобрили с 26 гласа, с 10 „против“ и 1 „въздържал се“ предложение за подновяване на временното спиране на вносните мита и квотите върху украинския селскостопански износ за ЕС за още една година, от 6 юни 2024 г. до 5 юни 2025 г., в подкрепа на Украйна на фона на продължаващата агресивна война на Русия срещу страната.

Законодателите също така упълномощават Комисията да предприеме бързи действия и да наложи всички необходими мерки, ако има значителни смущения на пазара на ЕС или на пазарите на една или повече държави от ЕС поради украинския внос. Предвижда се аварийна спирачка за особено чувствителни селскостопански продукти, а именно птиче месо, яйца и захар, което означава, че ако вносът на тези продукти надхвърли средните обеми за 2022 г. и 2023 г., митата ще бъдат наложени отново.

Мерките за либерализиране зависят от зачитането от страна на Украйна на демократичните принципи, правата на човека, върховенството на закона и нейните устойчиви усилия за борба с корупцията и организираната престъпност.

В отделно гласуване в четвъртък евродепутатите от същата комисия са се съгласили всички мита върху вноса от Молдова да бъдат спрени за още една година с 28 гласа, 2 против и 6 въздържали се.

Следващи стъпки:

Очаква се парламентът да гласува позицията си по гореописания казус на първо четене по време на пленарната сесия следващата седмица, се посочва в съобщението. Преди това дебат по темата ще се води и в комисията по земеделие в ЕП, където се предполага, че предложението за удължаване на безмитния внос от Украйна и Молдова с още една година ще бъде отхвърлено. Ако обаче Парламентът приеме своята позиция на първо четене за удължаване на периода за безмитен внос, Съветът ще одобри официално регламента и той ще влезе в сила след публикуването му в Официален вестник на ЕС.

(ПЗ)