• Home
  • Новини
  • МЗХ работи за опростяване на разрешителния режим за вода за напояване, твърди Кирил Вътев
19.03.2024

МЗХ работи за опростяване на разрешителния режим за вода за напояване, твърди Кирил Вътев

By praadmin 0 57 Views

Възстановяването на хидромелиотивната система в България с оглед на прогнозираните климатични промени е приоритет за екипа на МЗХ. Това е заявил министърът на земеделието и храните Кирил Вътев при откриването на Националната научна конференция по околна среда, организирана от Националния институт по метеорология и хидрология, съобщи пресцентърът на министерството.
Министър Вътев е подчертал значението на инфраструктурата за отводняване и превенция на неблагоприятни климатични събития, за съхранението на водата и ефективното ѝ използване в земеделското производство. В тази връзка той е посочил и значението на научните изследвания и метеорологичните прогнози при планирането на политики в областта на селското стопанство. Работим перфектно с МОСВ, имаме много добра комуникация и вървим към разрешаването на много тежък проблем – достъпа до вода за напояване, е съобщил министър Вътев. Той е допълнил, че режимът е усложнен до такава степен, че голяма част от земеделските стопани се отказват. В момента работим за опростяването на този разрешителен режим, като крайната ни цел е държавата да бъде задължена да доставя достъп до поливна вода за земеделските стопани, твърди министърът.
В конференцията участват министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, председателят на парламентарната Комисия по околната среда и водите Станислав Анастасов, заместник-председателят на парламентарната Комисия по околната среда и водите Татяна Султанова-Сивева, и. д. генерален директор на НИМХ проф. д-р Таня Маринова.
(ПЗ)