• Home
  • Новини
  • Временното спиране на вносните мита и квотите върху износа на украински селскостопански продукти за ЕС ще бъде подновено за още една година, до 5 юни 2025 г.
20.03.2024

Временното спиране на вносните мита и квотите върху износа на украински селскостопански продукти за ЕС ще бъде подновено за още една година, до 5 юни 2025 г.

By praadmin 0 62 Views

Временното спиране на вносните мита и квотите върху износа на украински селскостопански продукти за ЕС ще бъде подновено за още една година, до 5 юни 2025 г., за да се подкрепи Украйна на фона на продължаващата агресивна война на Русия, се казва в съобщение на Европейският парламент, публикувана днес на официалния сайт на институцията.

В сряда Парламентът и Съветът постигнаха временно споразумение за разширяване на мерките за либерализация на търговията за Украйна в лицето на агресивната война на Русия, пише още в съобщението.

В допълнение се подретава, че Европейската Комисиая може да предприеме бързи действия и да наложи всички мерки, които сметне за необходими, в случай че има значителни смущения на пазара на ЕС или на пазарите на една или повече държави от ЕС поради украинския внос.

Регламентът предвижда и аварийна спирачка за особено чувствителни селскостопански продукти, а именно птиче месо, яйца и захар. Евродепутатите осигуриха разширяването на този списък, за да включат овес, царевица, зърнени култури и мед. Те също така постигнаха твърди ангажименти от Комисията да предприеме действия, ако има скок на украинския внос на пшеница. Референтният период за задействане на аварийната спирачка ще бъде 2022 и 2023 г., което означава, че ако вносът на тези продукти надхвърли средните обеми за тези две години, митата ще бъдат наложени отново. Преговарящите от ЕП също гарантираха, че Комисията ще действа по-бързо – в рамките на 14 дни вместо 21 дни – ако бъдат достигнати нивата на задействане на автоматичните предпазни мерки. Новите разпоредби трябва да влязат в сила веднага след тази дата на изтичане, се казва в информацията.

(ПЗ)