• Home
  • Новини
  • МЗХ залага на справедливо разпределение на печалбата в законопроекта за веригата на доставки на продукти и храни
22.03.2024

МЗХ залага на справедливо разпределение на печалбата в законопроекта за веригата на доставки на продукти и храни

By praadmin 0 65 Views

Подобряване на правилата за доставките по хранителната верига и гарантиране на справедливо разпределение на добавената стойност между участниците в нея е основната цел на подготвяния законопроект за веригата за доставки на земеделски продукти и храни. Идейната концепция е разработена, като вчера приключи общественото обсъждане на консултационния документ, с който стартира официално работата по законопроекта. Това става ясно от думите на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев, цитиран от пресслужбата на ведомството, казани по време на работна среща в МЗХ с представители на браншови организации на производители, преработватели и търговци, която е част от процеса по разработването на проекта на Закон за веригата за доставки на земеделски продукти и храни
Получени са бележки от 10 организации и предстои разработване на самите текстове на закона, като в процеса ще участват и представителите на бранша, поясняват от МЗХ. Всеки, който е част от тази верига знае, че в нея има дисбаланс, е посочил още министърът. Той е информирал за изготвения от ЕК документ „Non Paper“, с който се определя краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки за възстановяване на баланса по агрохранителната верига в унисон с целите на подготвяния проектозакон.
Изпълняваме ангажимента, който сме поели да разработим и обсъдим такъв документ, е припомнил от своя страна и заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев, като вече има напредък по идейния проект, предвид на това, че по агрохранителната верига има много и различни детайли, които следва внимателно да се анализират и разпишат. Той е дал пример със сделките между първичните производители, т. нар. първи продавачи и първите купувачи по агрохранителната верига, които са ключови за реализацията. Документът следва да се приведе в съгласие с новия документ на Комисията, като този процес ще тече паралелно, е посочил още заместник-министърът.
(ПЗ)