• Home
  • Новини
  • Високи мита на вноса на зърнени и маслодайни култури от Русия и Беларус вместо санкции, предприема ЕС
23.03.2024

Високи мита на вноса на зърнени и маслодайни култури от Русия и Беларус вместо санкции, предприема ЕС

By praadmin 0 60 Views

Увеличените мита ще се прилагат за вноса на зърнени култури, маслодайни семена и производни продукти (включително пшеница, царевица и слънчогледов шрот) от Русия и Беларус, които понастоящем са класифицирани в глави 10, 12, 14, 15 и 23 от Комбинираната номенклатура (КН), съобщават от Еврпоеската комисия на официалния си сайт.

Новите тарифи ще да бъдат достатъчно високи, за да обезсърчат текущия внос от тези страни към ЕС, пише в съобщението. В зависимост от конкретния продукт те ще се увеличат или до 95 евро на тон, или до адвалорно мито от 50%. Освен това Русия и Беларус вече няма да имат достъп до нито една от квотите на СТО на ЕС за зърно, които предлагат по-добро тарифно третиране за някои продукти.

В съобщението се обяснява, че мерките са предназначени да постигнат няколко цели:

-Да се предотврати дестабилизирането на пазара на ЕС чрез бъдещо значително пренасочване на руски зърнени продукти към пазара на ЕС. Фермерската общност в ЕС изрази по-специално загриженост относно този риск – ролята на Русия като водещ световен износител на зърно, съчетана с готовността й да използва износа на храни като геополитически инструмент, показва, че тя е висока.
-За справяне с руския износ на незаконно присвоено зърно, произведено на териториите на Украйна, част от което е било незаконно изнесено за пазара на ЕС, умишлено погрешно етикетирано като „руско“. Предложените мита ще гарантират, че този метод на незаконен износ вече не е печеливш.
-Да се попречи на Русия да използва приходите от износа за ЕС – както на руски, така и на незаконно присвоени украински зърнени продукти – за финансиране на своята агресивна война срещу Украйна . Тъй като през 2023 г. Русия е изнесла такива продукти на стойност около 1,3 милиарда евро за ЕС, тези мита на ЕС ще прекъснат друг важен източник на печалби за руската икономика и, като цяло, руската военна машина.

В съобщението още се казва, че повишените мита ще се прилагат и за Беларус в светлината на тесните политически и икономически връзки на страната с Русия. Освен това, като включи Беларус в новата мярка, ЕС ще попречи на Русия да използва Беларус, за да заобиколи новите тарифи и да насочи стоките си към пазара на ЕС. Транзитът на зърнени култури, маслодайни семена и производни продукти от Русия и Беларус към трети страни не е засегнат от това предложение, уточняват от ЕК. Това показва, че Европейският съюз остава напълно ангажиран с насърчаването на продоволствената сигурност в световен мащаб, особено що се отнася до развиващите се страни.

Предстои предложението да бъде разгледано от Съвета на Европейския съюз. След като мерките бъдат приети от Съвета, тарифите ще бъдат приложени незабавно, се ангажират от ЕК.

(ПЗ)

Снимка: pixabay