• Home
  • Новини
  • Министър Вътев и министър Боля посетиха животновъдна ферма и винарска изба
29.03.2024

Министър Вътев и министър Боля посетиха животновъдна ферма и винарска изба

By praadmin 0 89 Views

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и заместник министър-председателят и министърът на земеделието и хранително-вкусовата промишленост на Република Молдова Владимир Боля посетиха животновъдна ферма и винарска изба в страната, съобшиха от пресцентъра на МЗХ..
„Отправих покана към министър Боля за това посещение още на срещата ни по време на Зелена седмица в Берлин. Радвам се, че той успя да дойде в България и да разгледа и опита разнообразието на българските продукти като с това поставяме началото на едно добро сътрудничество“, е казал министър Вътев.
„Благодаря на министър Вътев за поканата и гостоприемството и за това, че успяхме да посетим тази ферма. Като продължение на нашето сътрудничество с колеги от нашето министерство ще дойдем отново тук на посещение като доведем производители и фермери овцевъди от Молдова“, казва от своя страна министър Боля.
Министър Боля е информирал, че в южната част на Молдова се отглеждат много овце, но там е засушен район и културите от втора категория като пшеница и слънчоглед не успяват да растат. „Поради тази причина искаме да разработим стратегия за развитието на ферми за овце и кози“, е казал още той и е допълнил, че днес е участвал в представянето на един много добър производител със затворен цикъл на дейност. „Запознахме се подробности от дейността на фермата с определяне на осеменяване и размножаване, както и подхода и работата с животните“, е разказал министър Боля.
Двамата министри са посетили овцефермата на Галина Мирчева в с. Петърница, община Долни Дъбник, област Плевен, една от победителите в конкурса AGRI AWARDS 2024 г., която в своето стопанство отглежда над 850 овце. Обиколката на министър Боля е продължила с посещение на винарна с биосертифицирани лозя „Типченица“ в с. Типченица, община Мездра, област Враца. Собствениците на винарната целят намаляване на въздействието върху околната среда, както при производството на виното, така и при опаковането му. По време на визитата си министър Боля посети месопреработвателното предприятие „Тандем“ и се запозна с технологията на обработка на продукцията, пише още в съобщението на пресслужбата на земеделското министерство.

(ПЗ)