• Home
  • Новини
  • Заместник-министър Маринов: Отговорност за горите носят не само лесовъдите, но и цялата общественост
01.04.2024

Заместник-министър Маринов: Отговорност за горите носят не само лесовъдите, но и цялата общественост

By praadmin 0 54 Views

Бъдещите гори ще носят белега на стопанското ни поведение спрямо сегашните гори. Това е заявил заместник-министърът на земеделието и храните инж. д-р Мирослав Маринов – цитиран от преслужбата на земеделското министерство, откривайки официално честванията по повод 99-годишнината от отбелязването на „Седмицата на гората“ в Сливен.
Пред присъстващите заместник-министър Маринов е казал още, че във века на глобализацията, изправени пред икономически предизвикателства и климатични промени, повече от всякога трябва да ценим горското богатство на страната ни и да работим за неговото устойчиво развитие.
„Основен приоритет в работата на МЗХ е създаването на благоприятни условия за успешно научно и практическо решаване на специфичните въпроси, свързани с развитието и подобряването на бъдещата гора. Тази гора ще бъде нужна на бъдещите поколения в по-голяма степен от днешния ден“, казва заместник-министър Маринов. Той е обяснил, че за горите отговорност носят не само лесовъдите, а и цялата общественост.
„Можем да се гордеем, че благодарение на Института за гората при БАН и Лесотехническия университет, науката за гората в България е достигнала високо ниво“, категоричен е заместник-министър Маринов. Той е изразил благодарност на всички лесовъди и горски работници, които със своя труд допринасят за опазването на гората като част от нашето богато минало и част от бъдещето на новите поколения.
Тази година мотото на Седмицата на гората е „Гората е живот…и обща отговорност!“, като то беше предложено от гражданите, участвали в анкетата на Изпълнителната агенция по горите, припомнят от МЗХ.
На церемонията са връчени и награди на заслужили лесовъди и горски служители. Призът „Лесовъд на годината“ е връчен от заместник-министър Маринов на инж. Здравко Бакалов, директор на Южноцентрално държавно предприятие-Смолян. Заместник-министърът на земеделието и храните Георги Тошев е връчил наградата за цялостен лесовъдски принос на инж. Здравчо Тодоров, директор на Регионална дирекция по горите-Кюстендил. Раздадени са още 13 награди в различни категории, сред които за дейността по контрол и опазване на горите, за най-добър горски предприемач и за значителен принос за популяризиране и повишаване на имиджа на лесовъдската професия.

(ПЗ)