05.04.2024

Виго ви дава висока устойчивост на CGMMV за успешна реколта краставици

By praadmin 0 82 Views

Българските оранжерийни производители на краставици се изправят пред множество трудности. Най-сериозни са вирусните заболявания, застрашаващи реколтата и генериращи големи загуби. Едно от най-разпространените е зелената краставична мозайка (CGMMV). Това заболяване често изправя производителите пред риска от замразяване на дейността им и невъзможност за засаждане на краставици в засегнатата оранжерия за няколко години. Затова производителите намират решение в избора на подходящ хибриден сорт, притежаващ необходимата устойчивост.
Разпространението на CGMMV на българска територия се засилва през последните години. На места загубата на добив може да достигне над 25%.
Бързото и лесно заразяване се дължи на множество фактори:

• Заразена почва или вода нестерилизирани инструменти
• Контакт между болни и здрави растения
• Пренасяне чрез полени, гризачи, бръмбари и птици

За разлика от обикновената краставична мозайка, вирусът се пренася и чрез самите семена за посев.
Периодът между заразяването и появата на симптоми е сравнително дълъг, което затруднява ранното откриване и реакция. Първоначалните признаци са по-слаб растеж и петна по листата и плода. Те се наблюдават след 2 до 6 седмици (20-30 дни след разсаждането), а високите температури (около 30°C) ускоряват развитието на болестта.
Веднъж заразена, реколтата е трудно да бъде спасена. Заради това се препоръчва тригодишно прекъсване на засаждане на тиквови култури. Това, разбира се, води до големи щети и загуби за производителите.
Превенцията е най-ефективният метод за борба с CGMMV
Оранжерията в Раковски, Пловдивска област, от 10 години залага на устойчиви на зелена краставична мозайка сортове. Постоянно се търсят нови, по-ефективни решения. Затова през 2023 г. Синджента проведе опити с устойчиви на CGMMV сортове краставици.
„С опитите на новите сортове търсим по-висока устойчивост на зелена краставична мозайка, сериозен проблем за производството на краставици в големите оранжерии“, споделя Пенчо Паунов, мениджър продажби за зеленчукови семена в Синджента. „Новите ни предложения са съобразени с пазарните нужди и търсенето от страна на производителите.“
Виго се отличава с висока устойчивост на CGMMV

От новите предложения, сортът Виго се откроява с високата си устойчивост на CGMMV. По време на опитите не са открити никакви признаци на заболяването, доказвайки ефективната защита на реколтата.
Хибридът се отличава с буен растеж, хубав хабитус, едри тъмнозелени листа, предпазващи плодовете от пригор. Плодовете са с отлична форма, тъмнозелен цвят, леко оребрени, с размер 30-33 см.
Високият добив без аборти е друга отличителна черта на Виго. Подходящ е за производство през ранна пролет, лятото и късна есен. Засаждането може да започне от края на февруари и да продължи до края на август.
Благодарение на отличната си комбинация от устойчивост на зелена краставична мозайка, буен растеж и висок добив, Виго е сред основните предложения на Синджента към българските производители на краставици.
За поръчка на семена краставица Виго се обърнете към дистрибуторите на зеленчукови семена на Синджента.

https://www.syngenta.bg/zelenchukovi-semena/krastavici/viggo-f1