03.10.2024

„Късата царевица“ може да замени извисяващите се царевични полета и да пести вода

By praadmin 0 68 Views

Царевицата, подобна на небостъргач, е част от селска Америка точно толкова, колкото червените хамбари и спокойните крави, пише СКОТ МАКФЕТРИДЖ в репортаж за AP (https://apnews.com)

Но скоро тази извисяваща се царевица може да се превърне в миниатюра на предишната си същност, заменена от стъбла, високи едва наполовина от зелените царевични гиганти, които доминират в полетата толкова дълго време, посочва авторът.

„Докато шофирате през Средния Запад, може би през следващите седем, осем, 10 години, ще видите много от това там“, каза Камерън Соргенфри, фермер от Източна Айова, който отглежда новоразработена къса царевица от няколко години. „Мисля, че това ще промени селското стопанство в Средния Запад,“ споделя фермерът, цитиран от С. Макфертидж.

В публикацията се казва още, че „късата царевица“, разработена от Bayer Crop Science, се тества върху около 30 000 акра (12 141 хектара) в Средния Запад с обещанието компанията да предложи на фермерите сорт, който може да издържи на мощни вятърни бури, които могат да станат по-чести поради изменението на климата. По-малкият ръст на царевицата и по-здравата основа й позволяват да издържа на ветрове до 50 mph. Изследователите кръжат над полетата с хеликоптер, за да наблюдават как растенията се справят с вятъра.

И още предимства на иновацията: по-малките растения позволяват на фермерите да засаждат посевите с по-голяма гъстота, така че да могат да отглеждат повече царевица на същото количество земя, увеличавайки печалбите си. По дребните и растенията с по-къси стъбла имат необходимост от по-малко вода във време на нарастващи и продължаващи суши.

Браян Лийк, говорител на Bayer, казва, че компанията разработва къса царевица повече от 20 години. Други компании като Stine Seed и Corteva също работят от десетилетие или повече, за да предложат сортове къса царевица.

Адаптация ПЗ

Снимката е илюстративна.