09.10.2024

Обзор: Торене при ябълка

By praadmin 0 90 Views

1.Азотни торове и норми в ябълкови насаждания
На пазара у нас се предлагат основно Амониев нитрат със съдържание на активно вещество 34%. Азотът е бързо подвижен и действа сравнително бързо на растенията. Характерно за амониевият нитрат е, че нитратите се измиват лесно по дълбочина на почвеният профил, а амониевата част се измива по-трудно и вкислява почвата.
Амониевият сулфат е със съдържание на азот 21%, но силно вкислява почвата затова и не се препоръчва неговото използване.
Карбамидът (урея) съдържа 46% азот, но този вид тор трябва или да се заоре веднага след внасянето или да се направи поливка, лесно се приема от почвата.
Торовите норми при ябълката се намират в широк диапазон от 10 до 20 kg/N. С каква торова норма трябва да се наторят овощните растения зависи от няколко фактора, а именно: сортоподложковата комбинация, начина на поддържане на почвената повърхност и запасеността на почвата с азот. В тази връзка бедните на хумус почви изискват по-високи торови норми, а по-богатите на хумус почви по-ниски. Овощни градини подържани в първите години след създаването си в черна угар се нуждаят от по-ниски торови норми, а насаждения, които са зачимени изискват по-интензивно азотно торене.

Сроковете на внасяне на азотните торове трябва да осигурят на растенията интензивен растеж през пролетта и добър растеж през лятото. Целта е да се изхранят плодовете и да се образуват нормално плодните пъпки, на които ще разчитаме през следващата вегетация да плододават. Есенно подхранване с азот се препоръчва непосредствено след прибиране на реколтата и е подходящо за градини, които са слабо запасени с азот. Азотното торене се прави двукратно, като първото подхранване 2/3 от торовата норма се внася през месеците февруари-март и 1/3 от нормата – до края на месец юни.

2.Фосфорно торене при ябълка
У нас широко са разпространени следните фосфорни торове – обикновен суперфосфат със съдържание на фосфор 16-22% и 10% сяра, който подхранва почвата и с калций и троен суперфосфат, който съдържа 44-50% активно вещество.

Срокове на внасяне – при предпосадъчната подготовка на почвата се извършва запасяващо торене, защото тогава има възможност за по-дълбоко внасяне на фосфорните торове. Плододаващите насаждения се торят през 3-4 години запасяващо, като се препоръчва торенето с фосфор да се извършва в периода на покой. Практически фосфорното торене се извършва след прибиране на реколтата (до края на октомври), но в никакъв случай по-късно от края на февруари, като торовете се внасят на дълбочина 35-50 cm в почвата.
3.Калиево торене при ябълка
На пазара на торове у нас се предлага калиев сулфат с активно вещество 48-50% и не съдържа хлор, докато калиевият хлорид съдържа до 60% калий и има високо съдържание на хлор. Не се препоръчва използването на калиев хлорид при засолени почви. Предлагат се и торови комбинации азот/фосфор/калий – NPK с различен процент на активно вещество.

Време и начин на внасяне на калия – калиевите торове също както фосфорните се внасят през есенно-зимния период при условие, че климатичните характеристики позволяват това да стане до края на февруари. На почви с лек механичен състав калиевите торове се разпръскват и след това се заорават. На по-тежки почви, когато се цели бърз ефект те се заорават на дълбочина 40 cm, в почвения слой, където се намират повечето от корените на ябълката.
4.Листни и течни торове.
През последните две десетилетия на пазара у нас намериха своето място листните торове съдържащи макро и микроелементи, които въздействат върху недостига им в растенията. Например, недостигът на калций в плодовете на ябълката предизвиква появата на физиологичното заболяване „горчиви ядки“. Недостигът на желязо води до хлороза; за по-добро оплождане, когато са настъпили неблагоприятни климатични условия се препоръчва внасяне на бор. Съдържанието на хранителните вещества, фенологичната фаза и дозата са определени от производителя и са описани в указанията за тяхното използване. Заедно с внедряването на новите техники за микронапояване (капково напояване и микродъждуване) намери място и производството на течни торове, които се използват основно за фертигация – торене чрез поливната вода. Преди повече от две десетилетия своето място в земеделието намери органичният тор на база на калифорнийският червей, който е разтворим във вода.
Автори: Автори: Димитър Василев, Иван Иванов
СП – „ОСЗ-ХАН КРУМ“ ДП НПЦ към ССА

Б. р. Статията е публикувана в бр. 9/септ./октомври 2024 г. на сп. „Практично земеделие“ и е съставна част на публикацията: Торене при овощните култури. Очаквайте в ноемврийския бр. 10/2024 г. на списанието – подробна информация за видовете торове и срокове за торене при основните видове овощни култури: круша, череша, праскова, кайсия и др.