22.10.2024

След поникване на есенниците е необходимо да се следи за появата, развитието и повредата от листни въшки и други неприятели

By praadmin 0 12 Views

В ранните етапи от развитието си, през есента, пшеницата, ечемикът и ръжта се нападат от редица неприятели, които могат да компрометират посевите и да доведат до крупни загуби за земеделските производители.

От неприятелите, които вредят през есента в посевите, по-важни са житните мухи и листните въшки, които освен пряка щета са и вектори на вирози по зърнено-житните култури, силно ограничаващи добивите.

След поникване на зимните зърнено-житни посеви се следи за появата, развитието и повредата от следните по-важни неприятели:

Ивичеста житна цикада /Psammotettix striatus L./

Видът развива 2-4 поколения и зимува като яйце в листата на зимните житни култури. При топла и суха есен се намножава масово и причинява големи щети. Ларвите и възрастните насекоми смучат сок от листата, в следствие на което се формират жълто-виолетови петна. В допълнение, видът пренася причинители на вирусни заболявания.

Овесена листна въшка /Sitobion avenae Fabr./

През есента въшките мигрират към поникналите посеви на зимните зърнено-житни култури. Смучат сок от младите листа (особено при по-високи температури и ниска атмосферна влажност), копулират и женските индивиди снасят яйцата, с които видът зимува. Повредените листа пожълтяват, усукват се и изсъхват.

Обикновена житна листна въшка /Schizaphis graminum Rond./

През есента въшките мигрират към поникналите посеви на зимните зърнено-житни култури, както и овесената листна въшка. Хранят се, като смучат сок от листата, които пожълтяват, усукват се и изсъхват. След копулация женските индивиди снасят в основата на листата яйца, с които видът зимува. В допълнение, въшките пренасят вируса причинител на болестта вджуджаване при ечемика.

Праговете на икономическа вредност (ПИВ) при пшеница и зимен ечемик за листните въшки са посочени в Заповед № РД 11-536/21.03.2017 г. на БАБХ и са както следва: поникване-братене (есен) – ларви, нимфи, възрастни: 10% нападнати растения или 10 бр./растение.

При установена численост на неприятелите на единица площ над ПИВ се провеждат растителнозащитни мероприятия, с някой от разрешените за употреба продукти за растителна защита, ежегодно актуализирани и публикувани на сайта на Българската агенция по безопасност на храните (https://bfsa.egov.bg)

Д-р Евгения Жекова, ИЗС „Образцов чифлик“ – Русе

Снимки: интернет източници

Б. р. – Статията е авторска и е част от по-обширана публикация на авторката в бр. 9/септември 2024 г. на сп. „Практично земеделие“