За защита на 3000 дка с царевица от плевели – от 4-5 години използваме Аденго на фирма Байер

By on 02.04.2020 0 248 Views

Това заяви пред аграрни медии, Димитър Димитров, земеделски производител, фирма „Дива”,  Брезнишка община, по време на техническа среща-семинар, организирана от Байер КропСайанс, в началото на сезон 2020.

Ето какво сподели той: –Обработваме около  8 – 10 хил. декара земеделска земя, от която на 3 хил. декара отглеждаме царевица: 1000 дка за зърно и 2000 дка за силаж. За защита на царевицата от плевели в последните 4-5 години използваме продукта Аденго на фирма Байер. На този етап сме доволни от  продукта. Прилагаме го ранновегетационно или почвено за запечатка. Резултатите са добри и съм доволен. Затова ще продължим да използваме Аденго при царевицата. При нас заплевеляването е смесено   житни и широколистни плевели.

Работим с царевични хибриди на Декалб. За тази година сме осигурили семена царевица отново от Декaлб –  за зърно DKC 3939 и от новия хибрид  DKC 4098. Ще заложим на него, защото е нов хибрид и се надяваме на добри добиви.

В презентацията на Байер за мен имаше няколко нови неща. Впечатлен съм от лекцията за азотно торене на пшеницата, по-конкретно – как да се обследват посевите преди торенето; как да се определи най-подходящото време за торене и какъв тор да се избере.

Аз получавам покана всяка година за срещите на Байер със земеделците. Всяка година ги посещавам и всяка година научавам нещо ново. Освен това виждам се с колеги, обменяме опит и научаваме нови неща.

Ползваме и пакетите с продукти, които фирмата предлага.  За да изберем кой от пакетите  да използваме, се консултираме с регионалния представител. След това правим анализ и вземаме решение кой  от пакетите ще ни свърши работа и ще бъде изгоден за нас.

На снимката: Димитър Димитров

Текстът е публикуван в сп. „Практично земеделие” – бр. 3/март 2020 г.

 

 

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *