• Home
  • Новини
  • ВАЖНО: ЕК предлага на земеделците да се възползват от дерогации и за 2024 г., касаещи поддържането на определени площи под угар

ВАЖНО: ЕК предлага на земеделците да се възползват от дерогации и за 2024 г., касаещи поддържането на определени площи под угар

By on 31.01.2024 0 1347 Views

Регламентът ще се прилага със задна дата от 1 януари 2024 г.
Днес Европейската комисия излезе с предложение да се позволи на земеделските производители в ЕС да се възползват от дерогации за 2024 г. от правилата на Общата селскостопанска политика, които ги задължават да поддържат определени площи непроизводителни. Предложението на Комисията е изпратено днес до държавите-членки, които ще го гласуват на заседание на комисията. Това е първи конкретен политически отговор за справяне с опасенията за доходите на земеделските производители, се казва в съобщение публикувано, днес, на официалния интернет сайт на Европейският съвет.
В съобщението на ЕК се припомня, че за да получат подкрепата на ОСП, на която имат право, фермерите трябва да спазват подобрен набор от девет стандарта, полезни за околната среда и климата. Този принцип на обвързаност с условия се прилага за близо 90% от използваната земеделска площ в ЕС и играе важна роля за внедряването на устойчиви земеделски практики. Този набор от основни стандарти се нарича GAEC, което означава „добри селскостопански и екологични условия“. В България тези стандарти са известни като ДЗЕС – Добро земеделско и екологично състояние. Стандартът ДЗЕС 8 изисква, наред с други неща, отделяне на минимален дял от обработваема земя за непродуктивни площи или за други елементи. Последното обикновено се отнася до земя, оставена под угар, но също така и елементи като жив плет или дървета. Фермите с по-малко от десет хектара обработваема земя обикновено са освободени от това задължение. Днес Комисията предоставя възможност на всички земеделски стопани в ЕС да бъдат освободени от това изискване.
В допълнение, в съобщението се казва, че вместо да държат угар или непродуктивна земя на 4 % от своята обработваема земя, земеделските стопани от ЕС, отглеждащи азотфиксиращи култури (като леща, грах или бакла) и/или междинни култури на 7 % от своята обработваема земя, ще се считат за отговарящи на това изискване., се посочва в съобщнието. Междинните култури са растения, които растат между две основни култури. Тези култури могат да служат като фураж за животни или като зелено торене. Използването на азотфиксиращи култури и междинни култури носи редица ползи за околната среда за здравето на почвата, включително за биологичното разнообразие на почвата и за ограничаване на измиването на хранителни вещества. Културите трябва да се отглеждат без продукти за растителна защита, за да се запази екологичната амбиция на ОСП.
Мярката ще бъде гласувана през следващите дни от държавите-членки, по време на заседание на комисията. След това Комисията ще пристъпи към официално приемане на решение по казуса. Регламентът ще се прилага със задна дата от 1 януари 2024 г. Държавите членки, които желаят да приложат дерогацията на национално ниво, трябва да уведомят Комисията в рамките на 15 дни, за да могат земеделските производители да бъдат информирани възможно най-скоро.
(ПЗ)