Създадена е първата глобална карта на земните червеи

By on 05.01.2020 0 375 Views

Земните червеи са истинските герои на екосистемите на планетата. Невидими за хората, те смилат почвата и мъртвата материя, рециклират основни хранителни вещества и помагат за движението на  въздуха и водата по-дълбоко в земята. Без тях здравето на почвата би пострадало и възможността на растенията да формират продукция и да растат и си развиват би се понижила. Наличието на земни червеи в почвата е знак за нейното здраве и плодородие.

Сега, за първи път, изследователите са картографирали къде живеят тези скромни безгръбначни, идентифицирайки червени горещи точки по целия свят. Проектът, който обединява данните за земните червеи, събрани от повече от 140 учени – от  6900 обекта, е довел до създаване на каталог на стотици видове и разкрива тенденции за това, какво е състоянието на почвите в различни региони. Учените вече могат да започнат да разработват планове за опазване на червеи и други организми, които интегрират живота над и под земята, казва Стефан Шеу, еколог от университета в Гьотинген в Германия, цитиран от  списание Science в публикация, поместена в уеб страницата на Американската асоциация за напредък в науката (.AAAS).

Създаването на първата глобална карта на земните червеи става възможно благодарение на инициативата на  почвеният еколог Хелън Филипс от Германския център за интегративно изследване на биоразнообразието в Лайпциг. Тя  и нейните колеги се свързват с всички изследователи на земните червеи по света, които биха могли да открият, за да поискат данни за видовете, които живеят в техните проучвателни места. В крайна сметка 141 учени да предоставили номера и имена на видове от повече от 6900 обекта в 57 държави. „Имаше около три пъти повече данни, отколкото очаквах“, казва Филипс. Тя и нейният екип са оценили данните, за да се уверят, че са възможно най-съпоставими от  местата и след това чрез компютърно моделиране, са успуле да генерират своята глобална карта. Те  са били изненадани, когато анализът им е показал , че температурата и валежите изглежда имат по-голямо влияние върху това къде земните червеи се справят най-добре в почвения тип, съобщават от Science (октомври 2019).  Изненадващо е, че свойствата на почвата не са били най-важният двигател“, казва Тами Рансъм, еколог на общността от университета в Солсбъри в Мериленд. Ефектите от температурата и валежите предполагат, че изменението на климата ще има много по-голямо влияние върху живота на земята, отколкото се очаква, казват учените. Следователно, животът над земята също може да бъде засегнат по начини, които не са били предварително предвидени.

Разпространението на различни видове земни червеи също било изненадващо за учените. Когато става дума за живот над земята, тропиците имат най-голямо биологично разнообразие. Но под земята, тези постоянно топли райони са далеч не толкова разнообразни, поне в местен мащаб: Богатите почви на Европа, североизточната част на САЩ, южният край на Южна Америка и южните райони на Нова Зеландия и Австралия изглежда имат повече видове земни червеи в даден район. Тези умерени зони също са домакин на повече земни червеи като цяло, според модела, с до 150 на квадратен метър срещу само пет на квадратен метър в тропиците.

(ПЗ)

Източник: https://www.sciencemag.org/

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *