Какво да очакват производителите от Байер по отношение на растителната защита при житни култури през 2020 година?

By on 13.01.2020 0 254 Views

Вие, добре познавате брандът Фалкон, който беше част от изграждането на съвременното българско земеделие, се обърна към зърнопроизводителите (9-ти Агро Семинар на НАЗ, Пловдив, 28 ноември 2019)  Милен Мильов, Мениджър на екипа на Байер Кроп Сайанс за Централна Северна и Западна България и каза: – Но ни трябват и нови решения, които да са съобразени с новите по-високи изисквания по отношение на опазване на околна среда,също така и с по-високи изисквания по опазване на реколтата, която сте заложили на полето.

През 2020 година Байер няма да изневери на себе си и ще предложи нов трикомпонентен фунгицид в пшеница и ечемик. Продуктът ще бъде с изключително ниво на ефективност по отношение на основните заболявания в тези култури. Ще надгражда всичко, което до момента е на пазара и от друга страна ще бъде с изключително добър физиологичен ефект по отношение на културните растения. Допълнително ще представим новия продукт с дозите на приложения и момент на приложение. Ще  споделя няколко акцента от иновациите, които бяха представени през миналата година, продължи с експозето си М. Мильов и напомни, че миналата година Байер представи един изключителен продукт за справяне с тежко житно заплевеляване в посевите –  хербицидът Атлантис Флекс. Също така на пазара имаше и друг нов продукт като Пасифика Експерт, който влезе малко късно. Но какво можем да кажем за Пасифика Експерт?  Това е нашият експерт за комплексно заплевеляване срещу житни плюс широколистни плевели. Това е продукт, който е на атрактивно ниска цена. Той съдържа в себе си три активни вещества плюс антидот – четирикомпонентен продукт с изключително добър прилепител – Биопауър, който може да се справи с някои трудни широколистни плевели като самосевка от рапица, също така работи изключително добре срещу ефемерите, които са предизвикателство през последните години в житните посеви. Освен това, продуктът може самостоятелно да се справи много добре със синята метличина, както и с цялата гама от широколистни плевели като паламида, лепка, лайка, синап, самосевка от технологичен слънчоглед. Пасифика Експерт работи изключително надеждно и на много високо ниво по отношение на житни плевели като див овес, видовете ветрушка, лисича опашка, различните видове райграс, както и полска овсига. Каква обаче е разликата  на новия продукт с Атлантис Флекс? Разликата идва от действието срещу един труден плевел – ливадна власатка, който е широко разпространен в някои полета на България. И именно в тази връзка, вие, трябва да използвате изключително  експертизата на колегите от Байер, за да ви насочат съответно към Атлантис Флекс за блокове, които са с преоблавадащо заплевеляване от власатка или да използвате Пасифика Експерт, който е комплексен продукт и ще ви реши на 99% проблема с плевели в полето.

Атлантис Флекс е нашият продукт за комплексно житно заплевеляване. Той е с две активни вещества, с тесен фокус в сферата на житните плевели, изключително добре се справя с ливадна власатка, с овсига. Самият продукт се нуждае от добавка от 7 до 10 мл Секатор, за да се запълни спектърa му срещу широколистни плевели.

Царевицата е рентабилна култура, но тя е и много специфична култура, която трябва да се научим да отглеждаме по правилния начин, така че и в тежки години, с ограничени валежи, ние да вземем максимума от тази култура, подчерта М. Мильов.

От излъчения видео материал в залата, стана ясно че концепцията Байер Мастер Клас е в услуга на земеделците, които се целят в масксимума при отглеждането на най-рентабилната култура – царевицата. Професионалистите знаят, колко е важен точният анализ на факторите, от които зависи успеха на това производство.

Байер инвестира не само във високотехнологични иновативни продукти, но и в хората, които са част от екипа, за да могат те да бъдат с нужните компетенции и познания, така че да спомогнат за вашето производство да стане по-рентабилно, продължи експертът и добави:  Мастер Клас в царевица стартира като проект преди 3 години и резултатите от него вече се виждат на полето –  изключително компетентни препоръки по отношение отглеждането на царевица и повишаването на добивите от тази култура.

Искам сега да анонсирам, че от  есента на 2019 г. стартира още един Байер Мастер Клас в пшеница. Резултатите от този проект ще бъдат представени пред вас и самите, Вие ще бъдете хората, които ще се възползват от тези познания на екипа на Байер през следващата и предстоящите години, подчерта експертът.

(ПЗ)

На снимката: Милен Мильов

(Б. р. – текстът е публикуван бр. 1/януари 2020 г. на сп. „Практично земеделие”, който е на вестникарския пазар от 08.011 2020 г. Пълният текст на презентацията относно портфолиото  на Байер Кроп Сайанс за 2020 г., може да се прочете в печатното издание.)

 

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *