В САЩ регистрацията на биопестицидите е значително по-бърза и по-евтина, отколкото в Европа

By on 02.02.2020 0 193 Views

Биологичните пестициди бързо привличат вниманието като устойчива и жизнеспособна екологична алтернатива на химическите пестициди. Те обаче в момента са възпрепятствани от неправилно регулиране, твърди Natasha Foote в авторска статия, публикувана  в уебсайта Euractiv.com

Тъй като вредното въздействие на химическите пестициди все повече става причина за безпокойство, намаляването на употребата на пестициди е поставено на първо място в политическите програми в ЕС. Това е отразено както в Европейската Зелена сделка, която определя „засиленото ниво на амбиция за значително намаляване на употребата и риска от химически пестициди“, така и в новата стратегия „Farm-to-Fork“ (F2F), се чете в публикацията.

Наскоро редица активни вещества бяха забранени от Европейската комисия. Въпреки че това се приема положително от кампании и еколози, на практика, се намалява броят на инструментите и възможностите, с които фермерите от ЕС разполагат, за да запазят растителното здраве на отглежданите култури.  И така, докато амбицията за намаляване на пестицидите е ясна, това, което остава по-малко ясно, е, как ще се постигне това и как ще изглежда бъдещето на растителната защита, е един от въпросите, поставен в публикацията.

Като една от алтернативите се сочи използването на биопестициди. Биологичните пестициди са форма на биоконтрол на базата на живи организми, която включва микробни пестициди на базата на бактерии или гъби като активна съставка. Тези живи организми са естествено патогенни за вредителите. Биоконтролиращите технологии стават все по-важно допълнение към инструментариума на земеделските производители, като им помагат да гарантират бъдещата устойчивост на сектора на растенията. 

Жералдин Кутас, генерален директор на Европейската асоциация за защита на културите (ECPA), заявява за EURACTIV, че няма съмнение, че земеделските производители изискват „ефективни и безопасни решения за борба с вредители и болести“.  Въпреки че в Европа има различни стимули за насърчаване на комерсиализацията и използването на биопестициди, липсва специфична регулация по отношение на продукти на базата на микроорганизми или биохимични екстракти, което означава, че те обикновено следват същия регулаторен път като химикалите. 

Anika Gatt Seretny, старши мениджър за комуникации в ECPA, е казала за EURACTIV, че близо 40% от всички нови активни продукти, пуснати на пазара след влизането в сила на Регламент 1107, са били биопестициди, но че „лошото изпълнение на сроковете от 1107 явно е възпрепятствало разработването на биопестициди ”. Тя е добавила, че средното време за одобрение на биопестицид в ЕС е четири години в сравнение с две години в САЩ.

В неотдавнашен отчет за 2018 г. Agrow Biopesticides установява, че в САЩ, където има специфични регулаторни дефиниции и пътища за биопестицидите, регистрацията е значително по-бърза и по-евтина, отколкото в Европа, като продуктите от микробни пестициди се предлагат на пазара средно 1,6 години по-рано, в сравнение с Европа, се посочва в публикацията. 

Изабел Бабжински, мениджър по комуникации и операции в IBMA, каза за EURACTIV, че решенията за биоконтрол защитават културите и околната среда днес и в бъдеще и са приоритетен избор за устойчив контрол на вредители и болести. „В Европа микробните вещества са важна част от полето за биоконтрол за фермерите“, казва той и добавя, че Европейската комисия „в момента преразглежда изискванията за данни за микроорганизмите с държавите-членки, целящи адаптирането им, за да ги направи по-пропорционални на биологичния профил на микробните продукти. „

В интервю за EURACTIV Андреас Хубер, интегриран лидер в областта на научните изследвания в Европа за селскостопанската компания Corteva, заявава, че „търсенето е нараснало масово“ за биологични пестициди в Европа. Той каза, че Кортева се стреми да „разшири своя капацитет в световен мащаб, но особено в Европа“. Някои от тези биологични вещества са доста мощни и в комбинация с други методи за контрол показват много обещаваща ефикасност и много обещаваща стойност за производителите”, е мнението на експерта. Той добавя, че микробните биопестициди ще играят все по-важна роля в селското стопанство, за да се справят с предизвикателствата, предизвикани от изменението на климата, в т. ч. и като алтернатива на вече забранени активни вещества. Той подчертава, че биологичните пестициди, комбинирани с конвенционални пестициди и нови цифрови техники, могат да бъдат важна част от инструментариума за фермерите, за да се справят с тези нови предизвикателства.

Източник: https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/fighting-fire-with-fire-pest-control-by-playing-nature-at-its-own-game/

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *