Синджента представя нов меден фунгицид на пазара: Копрантол Дуо

By on 06.02.2020 0 239 Views

Копрантол Дуо се използва в биологичното производство. Включен в списъка на продуктите, разрешени за зимни третирания на овощните култури

Копрантол Дуо е комбинация от две медни съединения, които взаимно се допълват и проявяват синергизъм в действието си срещу гъбни и бактериални патогени по културните растения.

Копрантол Дуо е единствената в момента на пазара гранулина формулация от две медни съединения. Той съчетава по-бързото действие на медния хидроксид и по-продължителния ефект на медния оксихлорид.

Комбинирането на тези две медни съединения в една „гранула“ осигурява на производителите сигурна и продължителна защита от икономически важните болести при овощни и зеленчукови култури, лозя и др.

Копрантол Дуо е създаден чрез иновативната технология “fluid bed”, която позволява да се оптимизира размера на гранулите и по този начин голям процент от тях да бъдат с размер от около 1,8-2 µm, който размер осигурява по-доброто разпределение на активните вещества върху растението. Основните предимства за производителите при прилагането на новата формулация е ограниченото до минимум съдържание на дребни частици, което обяснява липсата на прах и по-добрата  разтворимост на продукта. В практиката тази нова формулация се различава от останалите с по-добрата си адхезия, или така наречения ефект на „защитния филм“ върху листа. Друго основно предимство на тази формулация е по-дългият период на защита на листа поради по-трудното й отмиване от листната повърхност. Постепенното освобождаване на медните йони допълнително удължава последействието на Копрантол Дуо.

Препоръчително е Копрантол Дуо да се прилага превантивно преди попадането на спорите на патогена върху растенията. При лоши метериологични условия се препоръчва съкращаването на периодите между отделните третирания.

Копрантол Дуо е регистриран при лозя, ябълки, круши, дюли, череши, сливи, праскови, кайсии, домати, краставици, корнишони, тиквички, дини, пъпеши, тикви, лук, чесън, орехи, лешници, кестени, марули, цветя, кипарис, киви, цитрусови плодове и др.

Копрантол Дуо е регистриран срещу голям брой гъбни и бактериални болести – мана, черно гниене, струпясване, бактериален пригор, нектриален рак, къдравост, съчмянка, листни петна, церкоспороза, антракноза, ръжда, фитофторно гниене, алтернариоза и др.

Копрантол Дуо се използва в биологичното производство.

Копрантол Дуое включен в списъка на продуктите, разрешени за зимни третирания на овощните култури.

 https://www.syngenta.bg/

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *