Защо всъщност избрахме да работим с хербицида Пасифика Експерт на фирма Байер?

By on 06.03.2020 0 207 Views

Занимавам се със земеделие в района на гр. Брезник, обл. Перник, каза Владислав Захариев пред журналисти от аграрни медии, акредитирани за отразяване на професионална среща, организирана от Байер КропСайанс, през февруари, т. г. – РИУ Правец, гр. Правец.

 Нашият регион е необлагодетелстван, така че много трябва да се внимава с разходите, които се правят, за да има възвръщаемост от всички мероприятия, коментира той и продължи: – Затова всъщност избрахме да работим с хербицида Пасифика Експерт на фирма Байер. Продуктът е с много добри финансови показатели. Освен това изчиства полетата с житни култури от плевели и когато теглим чертата след края на жътвата, се получават добри резултати.

Нашите полета са разположени на надморска височина между 600 – 900 метра. Отглеждаме пшеница, слънчоглед, царевица. Там, където приложихме Пасифика Експерт за изчистване на посева с пшеница от плевели, достигнахме среден добив около 600 кг от декар. Доволни сме от продукта и тази година отново ще го използваме в технологията при пшеницата.Защото в нашите полета има смесено заплевеляване – житни и широколистни плевели.

Отначало пробвахме Пасифика Експерт на около 1000 декара с пшеница (в доза 30 г/дка), за да видим как се представя по отношение контрола на плевелите. Това, което най-много ни хареса е, че с едно пръскане се получава много добър резултат. Така спестяваме време, спестяваме финанси и разходи по логистика, защото нашите полета са разпръснати на голяма територия и това е много важно за нас. Продуктът позволява само с едно влизане да изчистим посевите от плевели, което е много голям плюс. Вместо да влизаме два пъти, с еднократното третиране с Пасифика Експерт спестяваме разходи за труд, машини, препарати. И не на последно място – спестяваме време, което е най-ценно, тъй като през пролетта при нас падат често валежи и не винаги може да се влиза в полетата.

За качествата на продукта ни информира регионалният представител на Байер, ние се доверихме на експерта и имаме добри резултати. Още веднъж искам да отбележа, че ние сме много по-внимателни по отношение на разходите, защото работим в полупланински регион и разбира се, условията при нас не са подобни на тези в Дунавската равнина или в Тракия. Затова трябва да внимаваме. Всяко влизане в полето е допълнителен разход. Като цяло,се опитваме да следваме препоръките на представителя на Байер, за да имаме успехи.

На снимката: Борислав Заахариев

сп. „Практично земеделие”

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *