Сезон 2020 – Иновативни продукти, растителнозащитни решения и биостимулатори на UPL

By on 16.03.2020 0 184 Views

Ефикасни продукти в технологията за житни култури

 

Биостимулаторите са важна част от портфолиото на UPL и ще бъдат такива за бъдещето развитие на земеделието в света, каза Георги Борисов, Регионален мениджър на Ариста ЛайфСайънс България, вече в състава на UPL, за Централна Северна България, в началото на презентацията си пред повече от 200 земеделци и партньори на фирмата (18-2-2020 г.,гр. Пловдив).В бранша се е наложило мнение, че биологичните продукти за биологично земеделие са много скъпи и увеличават разходите за производството на земеделска продукция, добави той.  Това далеч не е така, особено когато те бъдат успешно позиционирани и комбинирани с конвенционални продукти за растителна защита и приложени в правилните моменти, аргументира се експертът и по-късно представи пред форума работещите решения на UPL с продукти и биостимулатори, които фирмата предлага на българския пазар.

Ето и неговия коментар (в резюме):

 

В Технологията за житни култури UPL предлага:

За третиране на семена UPL предлага нови решения с обеззаразители от ново поколение: Ранкона 15МЕ, Ранкона Роял и Ранкона И-микс. Те не само заместват отпадналия от пазара Витавакс, пoради регулаторните ограничения, но го надграждат с иновативната си формулация, с по-широкия спектър на контролираните болести и с още други предимства.

 Хербицидът Клиофар 600 СЛ (а. в. клопиралид),  е проверен в практиката на земеделците в страната и разпознаваем като ефикасен хербицид за контрол на редица едногодишни и многогодишни широколистни плевели и проблемни самосевки от слънчоглед в житни. Продуктът има регистрация за контрол на плевелите и при много други култури: рапица, царевица за зърно, зеленчукови култури.

 КСАНАДУ Е НОВОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ на фирма UPL за контрол на широколистни плевели в пшеница, който от тази година се предлага на българския пазар. Двукомпонентен хербицид. Съдържа метсулфурон-метил и бенсулфоон-метил – новото активно вещество за европейския пазар. Бенсулфоон-метил контролира един изключително широк спектър на широколистни плевели в житни култури (видове великденче, лепка, лайка, врабчови чревца, мъртва коприва, трицветна теменуга, овчарска торбичка, синап, паламида и др.). От друга страна Ксанаду е гъвкав хербицид и дава възможност за избор на правилния момент за приложение в културите. Отличава се с много широк прозорец на приложение – от началото на фаза 3-ти лист до фаза напълно разтворен флагов лист. Продуктът не ограничава избора на следваща култура в сеитбообората, което е още едно много важно предимство.

 Зоксис 250 СК (а. в. азоксистробин) – е разпознаваемият фунгицид на фирмата, който се предлага от 5 години на българския пазар. Контролира широк спектър икономически важни болести при житни  – брашнеста мана, видове ръжди, ринхоспориум, мрежести петна и др. Има отлично предпазно действие, проявява и лечебно – при наличие на зараза. Има силно изразен ефект на зеления лист – стимулира фотосинтезата, забавя стареенето на културите, осигурява няколко дни по-дълга вегетация и така се реализира генетично заложеният висок добивен потенциал на сортовете, с повишено качество на продукцията. Притежава изключително широк спектър на контролираните болести. Освен в житни, Зоксис има регистрации в бобови, зеленчукови, тиквови и др. култури. Има регистрация и в ориз за контрол на опасните болести: припламване, хелминтоспориоза и дрешлера.

 Инсектицидите Даскор и Нуреле, поради рестрикции на регулаторните органи ще отпаднат от портфолиото на фирмата, но те все още са налични и заинтересованите производители могат да ги използват успешно. Те могат да бъдат включени и в този сезон в Технологиите за растителна защита при рапица, житни, царевица и слънчоглед.

 UPL има нови алтернативни решения при инсектицидите и Цитрин Макс е едно от тях. Работещ пиретроиден продукт, позволяващ използване в ниска доза, и с много добро инсектицидно действие и последействие – от 8 до 15 дни. Има кратък карантинен срок, контролира голям брой неприятели при над 20 култури.

Подобно решение за ефикасен контрол на неприятелите при много култури, в това число и житни, е и инсектицидът Сумицидин – пиретроид с бърз (нокдаун) ефект, с дълго последействие, и фотоустойчив- което позволява да бъде използван на малко по-късен етап от развитието на пшеницата. И двата продукта могат да бъдат успешно приложени и в рапица, и в други култури.

 Приложението на биостимулаторите ТОНИВИТ и АПЕТАЙЗЕР в пшеница повишава количеството и качеството на продукцията. Това е доказано от многобройни опити и резултати от реалната практика на производителите в Европа и у нас. Това са продукти, които повишават в голяма степен усвояванетона макро тореното и намаляват загубите от неусвоени хранителни вещества от страна на културните растения.

Тонивит е биостимулатор на UPLс регистрация в пшеница. Експертите на фирмата препоръчват да се прилага в първите етапи от развитието на културата. Може да се прилага  и наесен, и рано напролет – при първите признаци на активна вегетация. Продуктът е високоефективен течен биостимулатор на база филтрат от морски водорасли GA 142 (Ascophyllum nodosum), водоразтворим фосфор (Р) и калий (К). Разработен е специално за активиране физиологичните процеси на хранене в растенията и постигане на по-развита коренова система. В над 150 локации,  експерти от фирмата са извели опити и са установили, че с приложението на Тонивит се постига средно 0,7 братя на растение в повече, което на практика означава реколтиране от 900 до 1000 бр. пшеничени класа на квадратен метър. Това е оптималното количество класове по време на жътва, за да се получи един висок и стабилен добив и да се развие потенциала на културата. Независимо от мястото на локациите, резултатите от опитите показват, че след приложение на Тонивит има средно увеличение на добивите между 7-8 и 9% от декар пшеница.

За да се развият успешно и бъдат продуктивни братята, получени в повече от  приложението на Тонивит, те трябва да бъдат успешно изхранени. За да се постигне това, в разработената технология на по-следващ етап се прилага биостимулатора АПЕТАЙЗЕР. Единият от моментите за най-ефективно приложение на Апетайзер при пшеница е в началото на удължаване на стъблото, а следващият –  във флагов лист. Апетайзер подпомага ефективното усвояване на азота от пшеницата; в известна степен удължава вегетацията й; дава възможност асимилатите от флаговия и подфлаговия лист да изхранват по-добре класа. Така се получава не само по-висок, но и качествен добив с високо съдържание на протеини с подобрени качествени характеристики.

За контрол на складови неприятели при съхранение на продукция от зърнени култури UPL предлага: Тализма, иновативен продукт; предлага се от 3 години на българския пазар – осигурява инсектицидно последействие от 6 до 18 месеца. Тализма няма карантинен срок, което означава, че още на следващия ден след третиране зърното е годно за употреба в хранителната и фуражната промишленост.

 Адювантът Силвет – повишава ефективността на употребените пестициди и листни торове. Съвместим и със всички продукти на фирмата във всички технологии за различните култури. Особено ефикасен е при ранно пролетно третиране с хербициди и др. продукти, поради повишаване на устойчивостта на разтвора на отмиване от дъжд.

 Хикс-Чейндж е продукт, който неутрализира и ограничава ефекта на катионите в твърдата вода, и я омекотява. Оптимизира ефективността и стабилността на действието на продуктите за растителна защита.

 Допълнителна информация: сп. „Практично земеделие“, бр. 3/март 2020 г.

 На снимката: Екипът на Ариста ЛайфСайънс България, вече в състава на UPL

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *