БАСФ – хибриди слънчоглед – Портфолио 2020 – проверени в практиката високодобивни продукти с висока масленост

By on 19.03.2020 0 231 Views

Ивайло Бочев, Кроп мениджър РЗ и Семена, Маслодайни култури и ключови клиенти в БАСФ България – Решения в земеделието, представи пред земеделските производители, участващи в техническа среща в РИУ Правец (25.02.2020 г.), хибридите слънчоглед от Портофолио 2020, които компанията предлага на българския пазар.

„Аз съм убеден, че това, което БАСФ избира като семена за вас, българските производители, ще бъде оценено подобаващо, както, Вие оценявате и продуктите за растителна защита на фирмата”, каза в началото Ивайло Бочев и припомни, че през 2019 година БАСФзапочна предлагането на семена за рапица на българския пазар. Стартирахме с хибриди рапица от линията InVigor®, името на която не е случаен избор,  подчерта И. Бочев и се аргументира: InVigor  или Vigor– ефекта (б. р. – преводи на vigor: жизненост; сила; мощ; здравина)означава бързо първоначално развитие на рапичните растения. И товае една  характеристика, която е изключително важна да  бъде притежавана от съвременната рапична генетика. През последните години климатичните условия в България и в региона поставят предизвикателства пред рапиците, особено в началния етап – суша или прекомерни и нередовни дъждове и др.

 

Поради тези факти –  бързото първоначално развитиена културата е много важна характеристика, която трябва да бъде притежавана от всеки един хибрид. Хибридите на БАСФ от линията InVigor® притежават тази характеристика. Другите важни техни характеристики, са: устойчивост на разпукване на шушулките, потенциал за много висок добив и адаптивност към условията на отглеждане.

Днес, ще ви представя новата генетика семена слънчоглед, хибриди от която БАСФ предлага от тази година на българския пазар, продължи с презентацията си експерта.  Ето неговия коментар, в резюме:

 -За Сезон 2020 избрахме да стартираме на българския пазар с 4 хибрида – три от тях са от Clearfield®Plus технологията: Лорис®CLP, Акордис®CLP и Дракарис®CLP, и един от технологията Clearfield® – Колорис®CL. Това са линолов тип хибриди. Много скоро БАСФ ще предложи и високоолеинови хибриди слънчоглед.

Не случайно предлагаме тези 4 хибрида. Те са избрани след многократни посещения на полетата, засети с тях, и не само в България, но и в близки до почвено климатичните условия на страната ни други държави като Румъния и Унгария. Уверени сме, че точно това са хибридите, с които компанията да започне семенарския си бизнес в България.

 Лорис®CLP е нашето средно ранно предложение. Това е хибридът, който искаме да бъде един от основните през следващите няколко години в портфолиото на БАСФ, защото Лорис®CLP е хибрид за широко позициониране. Дава стабилни последователно високи добиви през годините. Подходящ е за всякакви почвено климатични условия. Не случайно на този хибрид сме дали слогънът: „Маслото „Тежи”.  Има изключително високо маслено съдържание. Опитите, които изведохме през 2019 г., показаха че Лорис®CLP дава средно с 1,5% – 2% повисоко маслено съдържание в сравнение с основни други хибриди, които са засявани в България. От опит с хибрида в района на Плевен, през м. г., е отчетено маслено съдържание 50% , при добив 390 кг/дка.

(Б. р. – Тук И. Бочев съобщи, че подобно на платформата на БАСФ – Реални резултати в реални условия, където се показват резултати от прилагане на иновативната растителна защита на компанията, в бъдеще,екипът ще показва и реалани резултати от хибридите та фирмата.) Хибридите слънчоглед на БАСФ имат потенциал за добив над 400 кг/дка и затова желанието на екипа е да показва реално какво се случва на полето и то от опити, извежданина по-големи парцели.

 Акордис®CLP – изключително подходящ хибрид за района на Централна Северна и Северозападна България. Това е нашето по-интензивно предложение. Хибрид, който от БАСФсе определя като много перспективен. Нов продукт, отново е с много високо маслено съдържание, дори по-високо от Лорис®CLP. Като интензивен хибрид има много висок добивен потенциал. Притежава  най-високо ниво натолерантност към основните болестите по слънчоглед.

 Дракарис®CLP – ранен  хибрид. Подходящ за средна до ниска интензивност на отглеждане, в т. ч. и за по слаби полета в Централна Северна и Северозападна България (там където има суховеи и наколонени терени) Хибридът е с къса вегетация и затова  и изключително подходящ и за втора култура, сегмент, който се увеличава все повече през последните години. Вече във фирмата има няколко доста сериозни заявки именно от фермери, които искат да го използват за втора култура.

 Колорис®CL – единствения Clearfield® хибрид,  засега, в портфолиото. Позициониран е  в средната и ниската среда на отглеждане. Това е хибрид, който никога няма да ви подведе, когато има по-предизвикателни условия на отглеждане по отношение на опрашването. Притежава гъвкавост за стабилни добиви дори и при стресови условия.

 

Ивайло Бочев представи и промоциите на компанията при семена слънчоглед, изразени като препоръчителни цени, както следва: Лорис®CLP – 299 лв/торба; Колорис®CL – 289 лв./торба; Акордис®CLP – 319 лв./торба; Дракарис®CLP – 259 лв./торба.

 Към препоръчителните цени за семена слънчоглед, през този сезон БАСФ добавя и програма за допълнително стимулиране: При закупуване на 8 торби семена слънчоглед, получавате 2 БЕЗПЛАТНО.

 В заключение, И. Бочев прикани производителите да се доверят на хибридите слънчоглед, които БАСФ предлага, и също  – да ги изпробват този сезон, защото това са продукти, които не отстъпват по висок добивен потенциал на основните, които се засяват и досега по българските полета. А някои от тях дори ги превъзхождат по отношение на маслено съдържание. И не на последно място – цената, на която се предлагат е достатъчно атрактивна, за да бъде допълнителен стимул за производителите.

Авторска статия: Сп. „Практично земеделие”

 На снимките: Ивайло Бочев

 

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *