Четири последователни години, продуктът Капрено на Байер държи най-големият пазарен дял за хербициди в царевица у нас

By on 14.04.2020 0 255 Views

Капрено е най-предпочитаният хербицид за смесено заплевеляване в царевица.

Вече, четири последователни години, продуктът Капрено на Байер държи най-големият пазарен дял за хербициди в царевица, съобщи Радостина Димитрова, Мениджър Ключови клиентиПлевен, Ловеч, Враца в Байер КропСайанс България,  по време на професионална среща със земеделски производители н началото на Сезон 2020.

Ето нейните аргументи: – Това е единственият продукт на пазара, който има както почвено, така и вегетационно действие. Двукомпонентен хербицид, като в него се съдържа и  активното вещество на Аденго и на Лаудис –тиенкарбазон-метили темботрион.  Капрено  е с изключително гъвкав период на приложение – от 3-ти до 6-и лист на културата. Спектърът на контролираните плевели е много широк –  лобода, фасулче, поветица, кокоше просо, технологична самосевка слънчоглед, къпина, паламида и др.,  като има категоричен ефект срещу лобода.  Малко продукти могат да контролират тези плевели. И не на последно място –   Капрено, както и останалите хербициди на Байер, също съдържа антидот, което го прави изключително селективен и  запазва потенциала на културата. 

Задължително се прилага с прилепителя Меро, който идва заедно с него в технологията. Дозата на Капрено е 22-29 мл/дка. Максималната доза от 29 мл/дка е подходяща тогава, когато в полето има голяма плътност на балур, кощрява, видове просо. Дозата25 мл/дка е подходяща за прилагане, когато в полето има смесено заплевеляване от широколистни и житни плевели. Ако в полето се очаква да има бутрак и лобода, може да се отиде на по-ниската доза. Капрено няма еднократно действие – работи и след всеки паднал дъжд. Изключително важно е обаче, моментът на приложение  да се съобразява и с фазата на развитие на плевелите. Когато те са прекалено големи, голяма част от разтворът попада върху тях и това намалява почвеното действие на продукта. Затова препоръчваме използването на Капрено по-рано, когато житните плевели са във фаза 2-3 лист, а широколистните 2-4 лист.

Капрено намери своето място и в една изключително иновативна технология, т. нар. No-till. Продуктът е успешен в тази технология, защото има изключително широк прозорец на приложение. Когато  царевицата се отглежда по  технология No-till, Капрено се прилага по-късно, т.е.,           неговото действие е изтеглено, защото и плевелите се развиват по-късно.

(ПЗ)

На снимката: Радостина Димитрова

 

Б. р. – Статията е авторска и е публикувана в априлския бр. 4/2020 г. на сп. Практично земеделие”. В броя ще прочетете и още много публикации, свързани с ефикасни продукти и решения за растителна защита в сезона.Подробности за абонамент: 0888 58 54 68.

 

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *