Зелената краставична мозайка не е толкова страшна с хибридът БОМБЪР на Синджента

By on 12.06.2020 0 404 Views

Сред заболяванията, които създават най-много загуби и неприятности на производителите на краставици, с особена популярност и честота на разпространение се откроява зелената краставична мозайка. Нейното разпространение на територията на България се увеличи значително през последните години, като на места може да намали добивът от производството с повече от 25%.

Официалното име на зелената краставична мозайка е CGMMV (Cucumber Green Mottle Mosaic Virus). В България тя е позната и като английска мозайка, тъй като е открита в Англия през 1935 г.  Зелената краставична мозайка е вирусен тип заболяване, подобно на  обикновената краставична мозайка. Основната разлика между тях е не толкова в симптоматиката, колкото в начина на заразяване. При зелената краставична мозайка носител на заразата са самите семена за посева. Обратно, семената не могат да бъдат източник на инфектиране за краставиците при обикновената мозайка.

Начин на разпространение на зелена краставична мозайка

Зелената краставична мозайка се пренася по редица различни начини – при инфектиране на почвата със заболяването, в случай на заразена вода, чрез земеделски сечива и инструменти, а дори и чрез полени, плъхове, мишки, бръмбари, и птици. Може да настъпи и в следствие на контакт между заразено и здраво растение. Тя не може да бъде пренесена чрез листни въшки или други насекоми, а само чрез боравене с инструменти, контактни със заразени растения. В повечето случаи, веднъж появила се сред посевите, заразата е трудна за пълно унищожение, поради което на производителите дори се препоръчва да спрат засаждане на каквато и да е култура от семейство Тиквови в рамките на три години. Затова най-добрият метод за справяне с този проблем е превенцията.

Мозайката при краставиците се установява трудно през първия стадий на протичането й. Ето защо вземане на навременни мерки не винаги е възможно за производителите. Някои производители дори  отрязват цветовете на растението, за да избегнат пренасяне на инфекцията от пчелите и други насекоми. Първият видим симптом са петната (точки) по листата и плода в мозаична форма.

Симптоматика при зелена краставична мозайка

Като всеки друг растителен вирус и краставичната мозайка представлява миниатюрен патоген, който се състои от протеинова обвивка, съдържаща РНК. Обикновено, патогените влизат в контакт с растението през соковете, с което започва и разпространението на целия вирус чрез делене на клетките по цялата структура на плода. Поради бързото размножаване на вирусните клетки, реално зелената краставична мозайка не може да бъде унищожена. Тези RNA клетки започват да съществуват на паразитен принцип. Вирусът черпи от енергията и функциите на процесите за растеж, протичащи в растението. Ето защо мозайката намалява темпото на растежа на краставиците. Едновременно с това намалява и количеството на цветове и плодове. Крайното качество е значително по-ниско.

Периодът между заразяването и появата на първите симптоми – спад в растежа и петната по листата и плода – е от 2 до 6 седмици. Това е приблизително 20-30 дни след разсаждането, като високите температури (особено около 30ºC) допълнително ускоряват темпото на развитието на болестта.

Растението се набръчква, а листата му са с редуциран брой. Първите признаци се появяват на младите нарастващи листа. Наблюдава се изсветляване на нервите, жълти петна под формата на пръстени и звезди. Петната се разрастват бързо и се оцветяват в бяло и по-рядко в жълто. В последствие цялата петура става бяла. Може да има и набръчкване на връхните листа.

Толерантните хибриди ще ви помогнат да се справите с вируса

 

В случай на  зелена краставична мозайка най-разумното и ефикасно решение е толерантният хибрид. Такъв хибрид краставица е БОМБЪР на Синджнета, който позволява отглеждане през пролетта и лятото наред със заразени посеви, както и в почва с установено заболяване от вируса.  БОМБЪР не унищожава вируса, но значително намалява неговото влияние върху реколтата. Резистентното му действие се наблюдава главно в спада на броя нововъзникнали вирусни клетки в растението. Хибридът влияе върху заболяването на генетично ниво, като гарантира плавно, но сигурното му изолиране с времето и с намален обем на очакваните щети и загуби в продукцията.

БОМБЪР е съвместим с всякакъв вид съоръжения, а плодовете му са с високо качество.

Вижте повече за БОМБЪР на:  www.syngenta.bg

 

 

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *