Ефикасните продукти от CORTEVA™ при РЗ на ягоди – с едни от най-кратките карантинни срокове за използване непосредствено преди беритба

By on 15.06.2020 0 181 Views

Ягодите, така примамливи и съблазнителни със своя вид, богати на витамини и минерали са наричани плодовете на боговете. Основно в Южна България ягодовите насаждения са разположени в полите на Родопите там където красотата и магията на природата те оставя без дъх заобиколен само от звуците на планината и горските обитатели.

Стопанството на Илия Панчев е разположено врайона на град Перущица в подножието на родопската яка, където на площ от 35 декара сеотглеждат ягоди предимноот сортовете Алба и Клеригодопроизводството освен, че е много трудно, изисква и много любов.

 Заедно с агронома на стопанството Рени Малинова изведохме цялостната растителна защита с продуктите на Corteva Agricsience  през СЕЗОН 2020. Стопанската година стартира доста трудно и несигурно поради климатичните условия.

Късните пролетни слани в комбинация с падналите валежи от сняг и дъжд в началото на месец на април поставиха под въпрос количеството и качеството на очакваните прогнозирани

добиви. Току що цъфналите млади ягодови растения бяха покритри с пелена от мокър сняг и формираните завръзи измръзнаха. След стабилизиране на времето и поради факта, че ягодовите насаждения са втора година в пълно плододаване растенията заложиха нови цветове.

Основната задача за получаване на здрави и качествени плодове е запазването на здрави и чисти от фитопатогени и неприятели растения и тя беше реализирана с висока професионална отговорност.

За справяне с брашнестата мана като първо фунгицидно третиране в началото на цъфтеж – решението от Corteva e Систан® Екозом, който притежава предпазно, лечебно и изкореняващо действие. Систан® Екозом се абсорбира до час след третирането, усвоява се напълно от растителните части и се разпространява до всички растежни точки, като по този начин блокира инфекцията.

Срещу сиво гниене, икономически най-вредоносна болест по ягодата, решението на Corteva e фунгицида Фонтелис. Фонтелис съдържа съвсем ново активно вещество от групата на SDHI, което предоставя широк спектър на защита с предпазно, лечебно и изкореняващо действие и силно изразена газова фаза. Фонтелис бързо прониква в растителната тъкан, предпазва новият прираст, засилва имунната защита на растенията и така предоставя висока ефикасност срещу видовете гниения.

От инсектицидите в портфолиото на Corteva Agricsientice за справяне с редица смучещи и гризещи неприятели се откроява Синеис™ 480 СК, който може да се използва както в

конвенционалното така и в биологичното производство. Синеис е официално регистриран биологичен инсектицид на база Спинозад с контактно и трансламинарно действие, контролиращ яйца, ларви и възрастните на неприятелите.

Инсектицидът Екзалт 25 бе използван за първа година, като ново решение за контрол на неприятелите. Екзалт™ 25 притежава бърз нок даун ефект, действа контактно и чрез поглъщане, и притежава трансламинарно действие срещу гризещи и смучещи неприятели. Фермерите могат да разчитат на дълго и сигурно действие на Екзалт™ 25 независимо от околната среда. Инсектицидът действа на яйца и ларви от всички възрасти, както и контролира неприятели придобили резистентност от инсектициди дълго използвани в практиката.

Едно сериозно предимство на продуктовото портфолио на Corteva Agricsience е, че използваните продукти са с едни от най-кратките карантинни срокове при ягоди и могат да се

използват непосредствено преди беритба.

За постигане на високи добиви – основното в добрата земеделска практика, е необходимо да се заложи на добре познаване на биологията на отглежданата култура и правилната растителна защита, приложена в точният момент и резултатите не закъсняват.

 Автор: Елена Андреева, Агроном-консултант в Кортева България за Нова Загора, Стара Загора, Пловдив и Пазарджик

 На снимката: Елена Андреева с работещи в ягодовото насаждение в стопанството на Илия Панчев, в района на гр. Перущица;

Статията е публикувана в бр. 6/юни 2020 г. на сп. „Практично земеделие“

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *