Иновативно земеделие: Електрохимично плевене в селското стопанство

By on 09.11.2020 0 159 Views

В платформата „Глобални новини за растителна защита” на Международната асоциация за науките за растителна защита (IAPPS), от октомври т. г., е публикувано съобщение за иновативен метод на контрол на плевели чрез  използване на принципно нова технология.

Проектът SEWIA (Селективно електрохимично плевене в селското стопанство) ще разработи нови инструменти, позволяващи на земеделските производители да използват съвременни методи за селективно плевене в зеленчукови култури, като маруля и други специализирани култури, се подчертава в информацията. Непрекъснато намаляващият брой хербициди, одобрени в земеделието и градинарството, и ограничената приложимост на подходящи механични методи показват необходимостта от разработване на икономически жизнеспособни алтернативи за земеделските производители, които помагат да се защити устойчива верига на доставки, са част от мотивите на иноваторите. 

Освен това намаляването на употребата на хербициди е в съответствие с потребителското търсене, политиките за опазване на околната среда и насоките за социално-икономическа рамка. Като пример, Стратегията на ЕС „от фермата до трапецата” има за цел да намали използването на химически пестициди с 50% до 2030 г. – само след 10 години. Технологиите ще се използват в зоната между растенията и ще се прилагат поотделно за отделни плевели. Поради това е особено подходящ за чувствителни зеленчукови култури като маруля айсберг, карфиол и целина, се казва още в съобщението.

Проектът се разработва от компаниите CROP.ZONE и MASCOR, които обединяват уникален опит като машинна визия на изкуствения интелект, автономна селскостопанска роботика и нов начин на действие за устойчива защита на културите. Проектът SEWIA е спонсориран от „Landwirtschaftliche Rentenbank“ и е създаден за две години, допълват от IAPPS.

 Източник: https://iapps2010.me/page/2/

Снимка: https://crop.zone/

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *