Първи полеви опити с екзотично насекомо за биологична борба с инвазивното растение Японска фалопия

By on 25.11.2020 0 196 Views

За първи път в Нидерландия екзотичен вид насекоми се пуска в природата за борба с вредни растителни видове, се съобщава на интернет платформата на  Международната асоциация за науките за растителна защита (IAPPS), в края на октомври т. г.

 Aphalara itadori (вид дървесна бълха) трябва да предложи облекчение срещу неистовото разпространение на инвазивното  растение Японска фалопия (Fallopia japonica, Polygonum cuspidatum), се надяват учените. Сюзан Ломен от Института по биология в Лайден координира полевите изпитания.

В световен мащаб е забранено пускането на екзотични видове в природата, напомнят авторите на публикацията. За първи път в историята на Нидерландия правителството е издало разрешително, като изключение за въвеждане на чужд вид в страната за биологична борба с растение. Проектът, в който участва университетът в Лайден и няколко други организации, стартира полеви експерименти тази година с  Aphalara itadori  като оръжие срещу фалопията.

 Ентомологът Сюзан Ломен от Института по биология в Лайден, която координира изследванията, коментира проекта, цитирана от https://iapps2010.me/:  -Тук става въпрос за азиатска фалопия и под това имаме предвид японска фалопия, сахалинска фалопия и кръстоската между двата вида. Първите два вида наистина са декоративни растения, които умишлено са въведени в Холандия. През 19 век изследователят Фон Зиболд донася японска фалопия от Япония в Лайден, където  я отглежда. Тук обаче тези видове стават инвазивни, изтласквайки местните растителни видове. Освен това техните енергични корени могат да причинят увреждане на основи на сгради, настилки и диги, наред с други повреди в инфраструктурата. Те са трудни за контрол и това струва милиони евро годишно.

Необходим е нов метод, коментира С. Ломен и разказва: -Изпробвани са всякакви механизми, но пълната борба с вредителите е изключително трудна и много скъпа. Ще трябва да комбинираме различни методи, за да овладеем азиатските фалопии. Знаем, че насекомото Aphalara itadori  може да унищожава млади издънки и да забавя или дори да спира растежа на фалопията, като изсмуква сок  при храненето си от растението.

Ако бълхата може да се установи, размножи и разпространи и да нанесе щетите, които наблюдаваме в полевите опити, тя може да възпрепятства растежа и разпространението на тези инвазивни видове. Тогава ще имаме много евтино и екологично решение с дългогодишен ефект, което може да се комбинирате с по-скъпите конвенционални методи, казва експертът.

Сюзан Ломен информира още, че всички местни видове от листоядните бълхи са били изпробвани в Нидерландия, но нито един от тях не се е оказал подходящ източник за контрол на фалопията. Националният орган за безопасност на храните и потребителските продукти (NVWA) в страната е стигнал до заключението, че японската дървесна бълха не представлява заплаха за местното биологично разнообразие. Ще минат няколко години, преди да видим някакви резултати. Не очаквам никакви странични ефекти и се надявам на бързо адаптиране на насекомото. Ако можем да потвърдим това, се надяваме да експериментираме  на повече места в бъдеще, за да спомогнем за разпространението му, допълва експертът.

(Със съкращения)

/ПЗ/

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *