• Home
  • Новини
  • Бозуков обещава всички механизми да бъдат използвани за обезщетение на пострадалите земеделци от градушките

Бозуков обещава всички механизми да бъдат използвани за обезщетение на пострадалите земеделци от градушките

By on 30.08.2021 0 134 Views

Всички механизми ще бъдат използвани за максималното обезщетение на пострадалите земеделски производители, а финансовата помощ трябва да достигне до тях до края на годината. Това е заявил служебният министър на земеделието, храните и горите Христо Бозуков, който днес посети засегнатите населени места от градушката в област Пловдив, цитиран от пресслужбата на министрерството.

Той е призовал, всеки засегнат в най-кратки срокове да подаде заявление в Общинската служба „Земеделие“, за да се изпратят хора на терен, които да опишат щетите и да се търси нужния вариант за компенсирането им. „Ще бъдат използвани всички възможности, за да бъде компенсиран всеки“, е допълнил още той.

„Има процедури, които трябва да бъдат спазени и аз апелирам за вашето съдействие“, е заявил аграрният министър. Христо Бозуков е съобщил, че е разпоредил на служителите от Областна дирекция „Земеделие“ и от Държавен фонд „Земеделие“ да извършват огледи на пострадалите площи, в най-спешен порядък и да се опишат щетите. „Те са тук на място, за да приемат заявленията на стопаните. Вече са изготвени голяма част от списъците с пострадали“, е съобщил още той.

Министър Бозуков е информирал, че за компенсиране на нанесените щети ще се използват средствата от Държавната помощ за компенсиране на щети от природни бедствия, по която има финансов ресурс в размер на 5 млн. лева. „При необходимост ще се търсят варианти за увеличение на бюджета на схемата. Ще направим всичко възможно земеделските производители да бъдат компенсирани в размер на извършените разходи по закупуване на семена, торове и други.“

Христо Бозуков се е ангажирал да постави и въпроса за компенсиране на родните производители, пострадали от градушката пред Комисаря по земеделие към Европейската комисия Януш Войчеховски  на предстоящия Съвет на министрите.

Министър Бозуков е обявил, че утре ще проведе среща с представители на Министерство на транспорта, съобщенията и технологиите, Министерство на отбраната и с Ръководството на въздушното движение, на която ще дискутира срока за забрана за изстрелване на ракети да бъде намален до половин час. „Предстои да се установи, кой и каква вина има за случилото се и съответно ще му се потърси отговорност от компетентните органи“, е посочил аграрният министър.

(ПЗ)

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *