Жечо Мурзов: БАЙЕР предлага иновацията Acceleron® Elite и хибриди царевица от нова генетика за максимални добиви и доходност

By on 05.01.2022 0 161 Views

 Резюме от презентацията на Жечо Мурзов, Търговски директор в Байер КропСайанс България, пред уебинар „Земеделие от ново поколение”, организиран от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), декември 2021 г.

– Бих искал да се върна към 2021 г., с една кратка ретроспекция. Бяхме свидетели на изключително интересна производствена година. Царевицата за пореден път показа, че е най-рентабилната култура. Какво означава да е най-рентабилна, за тези, които знаят как да постигат добри резултати и в трудни условия. При добри условия, царевицата е ненадмината, за тези, които прилагат правилната технология, включваща иновативна генетика, селективна растителна защита, правилно хранене, обработки – съхраняващи плодородието и влагата. Цената на царевицата, както и на другите зърнени култури, е рекордна. И възможността да се произведе повече, определя и по-добрия финансов резултат от тази култура.

Иновациите, които ще ви предложим през 2022 година, ще са повече от всякога. 10 нови хибрида от иновативна генетика, целяща максимални резултати, независимо от условията на отглеждане на културата. Новите хибриди идват да наследят и надградят вече добре познатите продукти на пазара. С новите попълнения общо, в богатото ни портфолио, ще ви предложим 28 хибрида, разпределени във всички групи на зрялост. С тази широка гама от продукти, Вие, ще имате решения за всяка една ситуация, решения за всеки един специфичен регион и условията в него.

Другата новост, която ви представяме е технологията Acceleron® Elite при обеззаразяване на семената. Това е логичното нагаждане на Acceleron® Standart. Към фунгицида и биостимуланта добавяме и официално разрешена инсектицидна защита за справяне на семена Декалб с почвени неприятели.

Иновациите продължават. FieldShieldе най-иновативната генетика от Декалб с изключително висока толерантност към неблагоприятни климатични условия, съчетана с максимален потенциал за добив при оптимални условия.

Какво представлява Acceleron® Elite – предложението на Байер за инсектицидна защита на семената на царевицата още от самото начало? Продуктът действа в почвата и чрез газовата фаза в радиус около 3 см около зърното. Инсектицидът се разпространява бързо, като прониква в кутикулата на насекомото и действа на нервната му система, причинявайки бърз нокдаун ефект. Продуктът действа срещу телени червеи и има страничен ефект срещу ларвата на диабротика (Западният коренов царевичен червей – б. р.), един неприятел, който през последните години създава доста предизвикателства пред земеделците. Доскоро той беше карантинен неприятел. Важно е да знаете, че инсектицидът е безцветен, т. е. третираните семената не са оцветени, както беше с познатите в миналото инсектициди. Ние сме разработили система, при която може да се справим и с надземните неприятели. За нея можете да получите повече информация от регионалните представители на компанията в страната. Те също могат да ви консултират за цялостната технология в отглеждане както на царевица, така и при други култури, поради факта, че имат познания по технологиите и продуктите, не само за портфолиото, което предлагаме. /След това Ж. Мурзов показа и коментира графика на резултати от опити, изведени във Франция. Те показват, че защита на третирани с Acceleron® Elite семена по отношение на телен червей е съпоставима с тази на обеззразители, използвани в миналото). И ако трябва да дам още аргументи, защо да изберете Acceleron® Elite, то ползите са много, каза експертът и ги изброи:

•важно предимство на фабрично третираните семена, е, че се ползват партиди с най-добри характеристики;

•прецизното третиране с инсектицида при фабрични условия, както и използване на агент против запрашаване, позволява по-високо ниво на безопасност както за земеделците, така и за служителите, които боравят със семената;

•не на последно място, важно предимство на фабричното третиране е, че се избягва рискът от намаляване на кълняемостта и кълняемата енергия на семената. Известно е, че различните инсектициди в различна степен повлияват на степента на кълняемата енергия, но използвайки най-добрите партиди със семена, това не води до негативен ефект.  В миналото, нямайки достъп до качествена инсектицидна защита, се прибягваше да използването на някои нерегламентирани продукти, които могат сериозно да увредят качеството на семената от една страна, а от друга – да направят така, че да няма добър ефект срещу вредителите

Освен това, Вие, получавате продукт с доказан ефект и качество. Избирайки Acceleron® Elite, Вие, избирате спокойствие и защитавате напълно вашата инвестиция, обърна се към производителите Жечо Мурзов (на заглавната снимка), в края на презентацията си.

Автор: Яна Брезовска

Б. р. – Текстът е публикуван в бр. 1/януари 2022 г. на сп. „Практично земеделие”, който излиза на вестникарския пазар на 11.01.2022 г. В продължението по темата, в печатното издание, ще прочетете повече за агрономическите характеристики на топ хибридите царевица от инованивната генетика FieldShield на Декалб, включени в портфолиото на Байер КропСайанс за сезон 2022.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *