Инж.-агр. Евелина Маринова: След азота – по важност при житните, в ранна пролет идва сярата

By on 23.02.2022 0 158 Views

Тя  (сярата) също е много подвижен елемент. На практика няма голямо значение от внасянето й наесен, когато започва началното развитие и усвояването на храна от житните растения е още слабо. Не вреди разбира се, но на нея  трябва да наблегнем  в ранна пролет. 

Сярата е жизнено необходима за изграждане на белтъчините, заедно с азота. Белтъчините изграждат живия организъм. Затова напролет, когато подаваме голямо количество азот, тя е от огромна важност. И още – не забравяйте, че сярата има много добър фунгициден ефект. Също такъв ефект има медта. Така че, ако напролет наситите вашите житни посеви със сяра и мед, може да очаквате и една по-добра виталност и фитосанитарно здраве. Искам да поясня, че сярата е основен хранителен елемент, медта е микроелемент, да не тълкувате неправилно думата насищане. Просто пределът  е различен. По-силен е фунгицидният ефект при листно третиране. 

Питате често  –  кога се внася сярата – с първа или втора доза азот. Аз бих препоръчала със или близо до втората, ако е разделно.

Следващ въпрос: Калций и кисели почви. 

Моето мнение е, че калций-съдържащите торове са средство за бърза помощ, но не са решение за почвения проблем, нито за стабилни добиви. Трябва да решите проблема дългосрочно.  Варуването на почва е скъпо мероприятие, което за собствени земи обаче е препоръчително – задължително. 

Неотложно, разумно и ефикасно е насищането на почвата с органика – подсещам за междинните култури – една изгодна опция с многостранна полза. Органиката, освен източник на храна и на структура за почвата, също е балансьор на почвената реакция. 

–––––––––-

-Очаквайте следващи публикации от същия автор, на тема: Особености при храненето на слънчоглед и царевица

(Б. р. – Настоящата публикация е част от авторската статия на инж.-агр. Евелина Маринова от Лидер Консултинг, публикувана в специалната рубрика „Експертът съветва” на сп. „Практично земеделие”, бр. 1/януари 2022 г.)

 

Лидер Консултинг ЕООД

тел. 0886 628 775

e.marinova@leader-consulting.bg

 

 

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *