Биостимулаторите от морски водорасли – доказани ползи от използването им

By on 28.03.2022 0 208 Views

Автор: Д-р Миладин Назарков

Съгласно дефиницията на регламента на Европейския съюз за торове, биостимулаторите използвани в селското стопанство, са продукти, които служат за подобряване на храненето на растенията, процесите на растеж, независимо от съдържанието на хранителни вещества в продукта. Те могат да подобряват физиологията на растенията или зоната на ризосферата и допринасят за:

– ефективно използване на хранителните вещества, чрез листно приложение, капково напояване, третиране на семена.

– повишена толерантност от растенията на абиотичен и биотичен стрес.

– поддържане и подобряване съдържанието на почвени микроорганизми в почвата и насърчаване тяхната дейност да минерализират растителните остатъци и обогатяват почвата на азот и с други макро- и микроелементи; да разграждат използваните минерални торове във форма подходяща за усвояване от растенията; да намалят загубите от използвани торове след приложение; да отключват и предлагат на растенията блокирани – химически свързани катионни и анионни групи в почвата.

– подобряване структурата на почвата.

Някои от биостимулаторите имат положително действие върху намаляване плътността на отделни видове патогени или вредители, като това не означава, че тези продукти могат изцяло да заменят и са алтернатива на продуктите за растителна защита. Установено е тяхното положително влияние, което включва подобряване на кълняемостта, по-добро развитие на кореновата система, по-добро качество на листата, повишена жизненост на растенията и устойчивостта им срещу патогени. Доказани са ползи от използването им в цветя, произвеждане на плодове и върху търговските качества на плодовете при дървета и храстовидни култури, както и увеличение на свежата и на сухата маса в домати. 

Важно е да се отбележи, че ключовият момент тук е, че трябва да има установена повишена икономическа изгода за производителите в резултат от  приложението на коментираните продукти. След приложения – съдържанието на желязо, мед и бор в листата се увеличава, като в същото време съдържанието на мастни киселини в зехтина е значително обогатено с линоленова и олеинова киселини, докато палмитолеиновата, стеариновата и линоловата киселини са се намалили. Ябълкови насаждения третирани с биоситмулатори, показват по-силен вегетативен растеж от контролите, подобряване и удължаване на цъфтежа. Наблюдава се подобряване на червеното оцветяване в зависимост от сорта и по-дълъг срок на съхранение на произведената продукция. При листно приложение  на биостимулатори е установено увеличаване дължината, диаметъра и добива на плодовете в пипер. Стимулира се развитието на корените, увеличава се съдържанието на пигмент и броят на листата и плодовете при зеленчуци. След приложение на продукти от кафяви водорасли в листата на спанак, се наблюдават увеличения на фенолните компоненти, флавоноидите и нивата на антиоксиданти; значително намаляване на плътността от черна бобова листна въшка по листата на фасул в сравнение с контролите, третирани с вода. Отбелязва се, че по-малко крилати възрастни се наблюдават върху третирани с биостимулатори листа от захарно цвекло, в сравнение с контролата, което предполага реакция на отблъскване на листните въшки, а не като резултат от инсектициден ефект на биостимулатора. В насаждения, третирани с кафяви водорасли, получени, чрез процес на ензимна хидролиза, по подобен начин популацията на червен овощен акар в овощните градини се поддържа при ниска  плътност в сравнение с контролата. Изглежда, че акарите избягват да обитават листата на ябълки, третирани с биостимулатори от кафяви водорасли. При третиране с биостимулатори при оранжерийни хризантеми и ягоди е установено намаляване плътността на паяжинообразуващите акари – възрастни и яйца. Техният механизъм на действие остава неизяснен, въпреки, че хелатираните микроелементи, приложени чрез листно приложение, върху листата на растенията, могат да доведат до намаляване плодовитостта на паякообразуващите акари. От друга страна повишените нива на антоцианини и фенолни съставки в листата на растенията, могат да променят вкуса или възприемането на листата от хищници и насекоми. Съобщава се, че продукти от кафяви водорасли, водят до намаляване увреждането на корените причинени от нематоди при домати, независимо от това дали биостимулаторът се прилага върху листата, или чрез системите за напояване на почвата. Най-голям ефект в зоната на кореновата система, в листата и плодовете при силно заразените растения, е установено при еднократно почвено приложение на биостимулатор по време на трансплантация на растенията. 

Биостимулаторите с произход от морски водорасли са продукти, които в състава си освен хранителни вещества и аминокиселини, съдържат и регулатори на растежа (PGR’s). Това е често използван термин в агрохимическата индустрия, за да се разграничат синтетичните регулатори на растежа на растенията от ендогенните. След първия доклад за регулатори на растежа, като ауксин през 1940 г., вниманието се фокусира върху регулаторите на растежа на растенията, които могат да бъдат открити в водораслите. Вече е доказано, че много от обичайните растителни хормони (абсцисинова киселина, ауксини, цитокинини) се срещат във водораслите, включително и в кафявите водорасли. 

Предизвикателствата в селското стопанство и за фермерите в бъдеще?

Знаете ли, че бедствията като суша и екстремни температури са се увеличили почти четири пъти от 2010 г. спрямо 70-те години на миналия век?

Изменението на климата, здравето на потребителите, защитата на работниците, имиджа на обществото за селското стопанство, новия натиск от вредители и заболявания, управлението на устойчивостта към пестициди, забраната на продукти за растителна защита и необходимостта от подкрепа на биоразнообразието, са предизвикателства, с които производителите се сблъскват всеки ден. Земеделските производители имат висока култура на земеделие, бързо се адаптират и приемат най-добрите земеделски практики, за да станат по-ефективни и устойчиви, но в същото време се нуждаят от помощта на науката и партньори от индустрията, за да се справят с тези предизвикателства. Те разчитат на предлагането на нови продукти от фирми производители на препарати, за да постигнат целите си свързани с увеличаване на добивите, като същевременно с това да произвеждат здравословна храна без остатъци от пестициди при  безопасни условия на околната среда, като основен техен приоритет. Очакванията на земеделските производители по отношение на иновативните технологии са много по-далеч от получаването на висок добив. Все повече внимание се обръща на повишаването на качеството на добива и земеделските практики, извършвани, чрез щадящи методи и средства. Растежът на производството на продукция без остатъци от пестициди и предлагането на органични продукти, директно води до увеличаване на потреблението на биологични продукти и необходимостта от прецизно земеделие.

Земеделските производители търсят нови решения, които в трудни условия на отглеждане, срещащи се напоследък все по-често, ще им позволят да увеличат рентабилността на селскостопанското производство. Едно от тези решения е включване използването на биостимулатори, като щадящи средства и добра алтернатива за получаване на по-високи добиви с по-високо качество, отглеждани в условия на стрес!

Б. р. – Това е втора част на авторската статия на Д-р Миладин Назарков, публисувана в бр. 3/март 2022 г. на сп. „Практично земеделие“

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *